Nieuws

Hoe goed kennen we onze kat?

In een driedelige serie van de BBC wordt een onthullend inkijkje in het leven van de kat gegeven. Een grote rol in deze serie is weggelegd voor experimenten waarmee bestaande theorieën worden getest.

Door de ogen van de kat

In Nederland worden 3 miljoen katten als huisdier gehouden. Maar wat doet een kat nou de hele dag? In de driedelige serie 'Cats Uncovered' van de BBC wordt elk aspect van het leven van de kat onderzocht. Met behulp van de nieuwste precisietechnologie in de vorm van GPS-trackers, röntgenbeelden, kattencamera’s en high-speedopnamen laat de serie zien hoe een kat als wild dier in een getemde wereld leert functioneren. De serie laat de unieke lichaamsbouw van katten zien, hoe ze ze hun zintuigen gebruiken, en het vermogen van katten tot samenwerking en communicatie met andere soorten. Hiermee konden hun wilde voorouders perfecte roofdieren worden. Maar ondertussen heeft de kat ook een plek veroverd in onze sociale omgeving en is een van de meest geliefde huisdieren geworden.

Een grote rol in de serie is weggelegd voor experimenten waarmee bestaande theorieën worden getest. Of een kat altijd op zijn pootjes terechtkomt; of ze hun jachtinstinct al bij hun geboorte hebben, en hoe het komt dat katten en honden de wereld zo totaal verschillend benaderen. De eerste aflevering 'Door de ogen van de kat' was op 13 juni te zien. Afleveringen 2 'De leeuw op jouw schoot' en 3 'Kattentaal' zijn, respectievelijk, op 20 en 27 juni te zien om 19.00 uur op NPO 1.

Secret Life of a Cat

Een paar jaar terug was al de documentaire 'The Secret Life of a Cat' te zien. In een klein Brits plaatsje werden katten uitgerust met een GPS-tracker, om zo te monitoren welke kat zich waar begaf. Het bleek dat katten een eigen territorium hebben, maar ook tijdvakken waarin ze in zo’n territorium mogen komen. Want met flink wat overlap van territoria moest er zo’n tijdshift worden gemaakt.



(Bron foto: still uit film 'Door de ogen van de kat', NTR/BBC)