150 jaar Dierenbescherming: feestje?
Onderwerp
Dierenbescherming, jubilieum, dierenwelzijn
We praten over de 19e eeuw, 1864 om precies te zijn. In Den Haag werd de Dierenbescherming opgericht. In 2014 staan we dus stil bij anderhalve eeuw Dierenbescherming. Tijd voor een feestje? Anderhalve eeuw georganiseerde bescherming van dieren is in ieder geval een onmiskenbare mijlpaal. Een moment om achterom te kijken naar al het moois dat is bereikt, maar om te bezien wat er allemaal nog moet gebeuren.
Je kunt jezelf afvragen of dieren 150 jaar geleden slechter af waren dan nu. We hadden toen immers nog geen vee-industrie. Dieren die voorbestemd waren om te worden opgegeten werden veel extensiever gehouden dan nu. Vlees was een luxeproduct, eigenlijk alleen betaalbaar voor de elite. Nu hebben we de 'kiloknaller' en een half miljard dieren in de vee-industrie. Een complete scheefgroei, die we nu uit alle macht proberen te repareren.
We zijn gek op dieren. Misschien was dat 150 jaar geleden ook wel zo, maar we hielden nog geen miljoenen dieren in onze huizen, al dan niet in kooitjes. En, we hadden dus ook nog geen inspecteurs die een dagtaak hadden aan het naspeuren van meldingen over verwaarloosde huisdieren…
Er is een hoop veranderd. Wij hebben een Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en, zoals u hopelijk weet, bestaat de dierenpolitie ook nog steeds. Want, in tegenstelling tot wat veel mensen denken hebben we wel degelijk goed opgeleide agenten die dan weliswaar, omdat de politiek dat niet wilde, geen voltijds 'animal cop' zijn, maar dierenwelzijn wel degelijk als volwassen taakaccent hebben. Daarnaast hebben we dierenambulances, opvangcentra voor dieren en bovendien zijn er wetten gekomen om dieren te beschermen.
We gaan ervoor zorgen dat er over 25 jaar weer een jubileum kan worden gevierd, waarbij we dan vol trots terugkijken en constateren dat we eindelijk afscheid hebben genomen van de vee-industrie. Er wordt rekening gehouden met de natuurlijke behoeften van dieren. We hebben een houdverbod voor dierenbeulen. Plezierjacht is volkomen taboe en het gebruik van proefdieren is gereduceerd tot praktisch nul. Asielen herbergen alleen nog dieren die écht tussen de wal en het schip zijn beland. Dieren dumpen en impulsief aanschaffen is namelijk over een kwart eeuw echt ondenkbaar. Zou dat niet een mooi cadeau zijn na 175 jaar noeste arbeid!
(Bron foto: Pixabay)