Column

30 miljoen varkens per jaar

Samenvatting
  • Onderwerp
    Varkens
Bekijk de bronnen
In de natuur is de everzwijn een topatleet, met een topsnelheid van 65 km per uur en een actieradius van 50km per dag.

Volwassen varkens in de vee-industrie kunnen, als ze tenminste buiten komen, een klein stukje niet al te hard rennen maar dan houdt het wel op. Veel volwassen varkens lopen moeizaam doordat ze te snel gegroeid zijn en door eenzijdig krachtvoer. De dieren zijn vier keer zo omvangrijk geworden: volwassen zeugen hebben inmiddels een gewicht van 230 kg en dat was bij een everzwijn 50 kilo.

Omdat de organen veel minder zijn meegegroeid, zijn ze al snel buiten adem of oververhit als ze zich een beetje inspannen. Of hebben ze het koud, want een groot deel van het vet is weggeselecteerd omdat de consument geen vet vlees wil eten. Een onderzoeker die betrokken was bij de Comfort Class stallen, vertelde mij dat varkens nog maar een comfortzone hebben van ongeveer tussen de 16 tot 20 graden. Daaronder hebben ze het te koud en daarboven te warm. In de natuur verdragen everzwijnen makkelijk temperaturen van 20 graden onder nul. Toch zijn de varkens geestelijk nauwelijks veranderd. Ze denken nog altijd hetzelfde en vertonen, als ze daar de kans voor krijgen, hetzelfde gedrag zoals het bouwen van nesten, zindelijkheidstraining van de biggen, groepsgedrag zoals gezamenlijk eten en de behoefte om te fourageren (spitten in de grond op zoek naar voedsel).

Sinds de jaren vijftig is het aantal varkens met een factor van bijna zeven gestegen, maar het aantal varkenshouders met een factor 75 gedaald. Toen Varkens in Nood in 1997 werd opgericht waren iets van 24.000 varkensboeren, een stevige daling ten opzichte van de jaren vijftig, toen er nog 270.000 varkensboeren waren met gemiddeld 7 varkens per boer.  Het aantal biggen per zeug bedroeg meer dan 20 per jaar, een flinke toename ten opzichte van de 5 biggen die een zeug in de natuur werpt. Anno 2015 is het aantal biggen per zeug per jaar gegroeid tot 30 en de verwachting is dat dit binnen niet al te lange tijd 40 tot 45 zal worden. In bijvoorbeeld 2013 bedroeg de toename van het aantal biggen 0,6 big per zeug per jaar. Het aantal bedrijven zal verder afnemen, maar de bedrijven zullen groeien. Binnen vijf jaar zijn er nog maar 2.000 varkensboeren over en die hebben ieder gemiddeld 6.000 varkens op stal en een jaarlijkse productie van ongeveer het dubbele.

Zie ook een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

(Bron foto: Pixabay)