Column

Begrip moet er wel-zijn

Samenvatting
  • Onderwerp
    Melkveehouderij
Bekijk de bronnen
“De koe moet in de wei, dat is beter voor haar welzijn” weet de burger. “De koe moet in de stal, dat is beter voor haar welzijn” weet de boer.

Misschien is het wel zo dat koeien in de wei beter is voor het welzijn van de burger en koeien op stal beter voor het welzijn van de boer. Want kan de koe zelf een keuze maken? Ja, in de zogenaamde ‘ vrije keuze stal’, waar de dieren de beschikking hebben over een uitloopgebied in de buitenlucht. Zo kunnen ze zelf kiezen of ze binnen of buiten willen zijn.  ‘Vrije keuze melk’ maakt dat de consument  in de winkel zelf kan kiezen of ze melk van biologische, weidende of andere koeien koopt. Maar al die keurmerken, waarborgen en labels geven weer keuzestress, en is dat wel goed voor het welzijn van de burger?

De populaire managementgoeroe Stephen Covey schrijft dat het belangrijk is om de ander eerst te begrijpen voordat je zelf begrepen wilt worden. De boer moet de burger dus begrijpen, of andersom… of boer en burger moeten de koe begrijpen voordat ze elkaar willen begrijpen. Nu komt hier nog bij dat een paar melkfabrieken vanwege marketingdoeleinden graag weidemelk verkopen. Dat is dan voor het welzijn van de marketeers. En dat begrijpt de burger dan weer niet.

Gelukkig blijkt dat in de praktijk nog ruim 80% van alle koeien naar buiten gaat. Geef mij ‘s zomers ook maar lekker koeien in de wei... en in de winter de koeien op stal.

Begrip voor elkaar: Probeer eerst een ander te begrijpen voor je zelf begrepen wilt worden. Een waarheid als een koe!

(Bron foto: Pixabay)