Column

Hebben onze paarden het echt zo slecht?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Paarden
Bekijk de bronnen
Het welzijn van paarden staat volop in de belangstelling. Trainingsmethoden van topruiters worden zeer kritisch belicht in de media, er worden verschillende Kamervragen gesteld over paardenwelzijn en op diverse plekken in het land waren posters te zien van de Dierenbescherming.

Om antwoord te kunnen geven op deze vragen heeft de Sectorraad Paarden het ‘Plan van aanpak welzijn in de paardenhouderij’ opgesteld en ze zijn op dit moment druk met de concrete invulling. Maar is al deze aandacht echt nodig? Als paardenliefhebber en zeker als eigenaar van een paard, heb je toch het beste met het dier voor? Doen al die mensen die van de paardensport hun hobby hebben gemaakt het dan echt zo verkeerd? Mijn instinctieve reactie hierop is nee, maar al die aandacht zal er toch niet voor niets zijn?!! Voor veel mensen is het paard veel meer dan gewoon een dier dat je gebruikt voor je hobby. Het is een kameraad, een familielid, een dier waarvoor ze heel veel over hebben en heel veel willen laten. Voor zo’n dier zorg je goed, net zo goed als je voor jezelf zorgt.

Maar dat is al een punt waar het vaak fout gaat. Want wat wij mensen als heel plezierig ervaren hoeft voor een paard helemaal niet fijn te zijn. Ik zelf zit bijvoorbeeld in de winter heel graag bij een warme kachel, onder een dekentje op de bank. Een paard heeft het veel minder snel koud dan een mens, maar omdat wij het zo goed met hem voor hebben, stoppen we hem in een warme stal met een dikke deken en erg weinig ventilatie. We bedoelen het niet verkeerd, maar het kost moeite om ons echt in de schoenen van het paard te verplaatsen. Tijdens Horse Event 2009 is er in het Wellness Centre de mogelijkheid om eens te ervaren wat een paard ervaart. Dan ga je er toch met andere ogen naar kijken.

En dan de hobby zelf, het paardrijden. De kans voor veel paarden om eens iets anders te zien dan de muren van de stal. Een lekkere work-out waarbij de benen eens lekker gestrekt kunnen worden. Maar dan wel met iemand op je rug. Voor ons zou dat een work-out zijn met een flinke rugzak. Als die rugzak niet te zwaar is valt het wel mee, en al helemaal als hij goed met je bewegingen mee gaat. Maar bij een zware rugzak die ook nog eens flink op en neer beweegt, wordt het toch een ander verhaal. Wij kunnen er voor kiezen om dan een work-out te doen met een lichte of met helemaal geen rugzak. Het paard kan die keuze niet maken, dus is het onze plicht om die keuze zo goed mogelijk voor het paard te maken. Door onze eigen conditie en rijvaardigheid te verbeteren, maken we het ook leuker voor het paard. Dus lekker de fitnesszaal in en werken aan je eigen lichaam. Ook daar gaan we je bij Horse Event een handje bij helpen.

En als je dan op en top fit bent, een flink aantal kilo’s verloren hebt en met een geruster hart op het paard gaat zitten, is het toch fijn om te weten hoe het paard dat ervaart. Wat voelt het paard op zijn rug? Hoe zwaar is de training precies? Helaas kunnen we deze vragen niet aan het paard stellen. Ondertussen zijn er wel technologieën beschikbaar om dit te meten. Maar waarom zou je iets willen meten waarvan je gevoel zegt dat het wel goed zit? Om te kijken of we het echt bij het rechte eind hebben. En vervolgens heeft de paardensport ook antwoorden op de verschillende vragen die er vanuit allerlei hoeken worden afgevuurd. Want weet jij eigenlijk zeker dat het paard het zo slecht nog niet heeft?

(Bron foto: Pixabay)