Column

Lief klein kalfje

Samenvatting
  • Onderwerp
    Vleeskalverhouderij, vleesindustrie, kalveren
Bekijk de bronnen
Dat was even stressen afgelopen week zeg. Bedenkt daar iemand dat je minstens 36 kilo moet wegen 35 dagen na je geboorte om naar de vleeskalverhouderij te mogen.

Tot op heden stonden met name de zwaargewichten in de schijnwerpers. Heel zwaar zijn is namelijk gevaarlijk voor jou én je moeder. Daar is echter wel een oplossing voor. Ze maken dan een rits in je moeder en kan je er toch gewoon uitkomen. Als dit niet te vaak gebeurt is dat geen probleem. Vorige week kwamen ook de lichtgewichten onder jullie in de spotlights. Voor je moeder is een licht kind niet zo erg, die “poept” je er wel uit, maar voor jou dreigde “het spuitje”. En dat is niet best, want dat is een eufemisme voor “je bent economisch niet interessant genoeg om in leven te houden”.

Men gaat er namelijk vanuit dat je vatbaarder voor ziektes bent als je heel klein bent wanneer je op de vleeskalverhouderij zit. Op de vleeskalverhouderij willen ze graag gezonde kalfjes die ze geen antibiotica hoeven te geven. Dat snap je denk ik wel. Nu hadden ze een hele simpele oplossing bedacht: jouw gewicht als maatstaf voor je gezondheid. Maar ja, er zijn natuurlijk ook kalfjes die heel gezond zijn en niet zo zwaar. En kalfjes die wel het gewicht hebben, maar van allerlei ziektekiemen bij zich dragen.

Omdat de grote mensen niet zo blij waren met “het spuitje”, hebben ze er nog eens goed over nagedacht. En ze zijn nu al tot inzicht ingekomen, dat gewicht niet het beste criterium voor gezondheid is. Ze weten nog niet precies waar ze dan wel op gaan letten, maar hebben al wel met elkaar afgesproken dat ze nog beter voor jullie gaan zorgen. Nou dat is dan toch nog goed nieuws en komen jullie voorlopig niet in het rijtje van de haantjes en de bokjes.

(Bron foto: Pixabay)