Column

Animal cops

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenbescherming
Bekijk de bronnen
‘Animal Cop’ is nogal eens het antwoord als ik op de CAH Voorlichtingsdag bij onze stand van de opleiding Dier en Gezondheidszorg vraag wat de aspirant-studente later zou willen worden.

Ik schrijf met nadruk studente, jongens heb ik dat antwoord nooit horen geven. Het is een populair programma op Animal Planet en kennelijk een populair beroep. En dat is ook wel begrijpelijk, je bent direct bezig met het verbeteren van het welzijn van dieren die nogal eens onder erbarmelijke omstandigheden worden aangetroffen.

Het beroep Animal Cop kennen we echter niet in Nederland. Maar, als we het nieuwe regeerakkoord mogen geloven, komt daar binnenkort verandering in! Maar liefst 500 dierenpolitieagenten worden door het nieuwe kabinet de komende jaren opgeleid en aangesteld om dieren te redden en dierenmishandelaars aan te pakken. Want dat laatste is nadrukkelijk een argument dat Dion Graus van de PVV – de man achter dit deel van het regeerakkoord – benoemt in zijn argumentatie om te komen tot Animal Cops: ze moeten met pepperspray en pistool het land doorkruisen op zoek naar dierenmishandelaars. En dat zou gelegitimeerd zijn als we t.a.v. het welzijn van dieren en de opsporing van mensen die slecht met dieren omgaan in Nederland een groot probleem hebben. En dat lijkt me niet.

In Nederland hebben we prima wetten voor het houden van dieren en is de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming sinds de jaren ’80 verantwoordelijk voor de handhaving van deze dierenwetten. Zij heeft inspecteurs in dienst die proces-verbaal kunnen opmaken en eventueel in overleg met het Openbaar Ministerie dieren in beslag nemen. Maar dan is er al een heel traject afgelegd, waarbij afdelingsinspecteurs van de Dierenbescherming meldingen over gezelschapsdieren behandelen en binnen de grenzen der redelijkheid met de beklaagde tot een oplossing komen. Vaak doet een goed gesprek met een eigenaar al wonderen. Dit samenspel tussen afdelingen en de LID, met gescheiden taken en bevoegdheden, heeft zijn waarde bewezen.

Dat neemt niet weg dat er nog steeds misstanden worden aangetroffen, er veel kan worden verbeterd en soms hard optreden de enige remedie is om dierenleed te bestrijden en in de toekomst te voorkomen. Het lijkt mij de uitdaging van deze nieuwe regering haar plannen ten aanzien van Animal Cops te bezien in het licht van de huidige praktijk. Laten we behouden wat we hebben en eventueel aanvullend via politieagenten met een dierentaak, het welzijn van dieren verder verbeteren. Of daarmee op korte termijn enorme kansen ontstaan voor die aspirant-studente ? Ik wacht het eerst maar eens af.

(Bron foto: Pixabay)