Column

Bedankt zwerfkatten!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Katten, diergedrag
Bekijk de bronnen
Zondagavond: je zet een vieze vuilniszak gevuld met afval van de vismaaltijd, netjes in de hoek van de tuin. 's Nachts kan je niet slapen: een groepje zwerfkatten is een symfonisch concert aan het geven.

's Morgens zet je met een slaapkop de vuilniszak aan de straat en wat blijkt: één of andere vieze zwerfkat heeft die zak helemaal opengescheurd, afval ligt verspreid over je tuin en als toemaatje heeft ze er ook nog eens op geplast. Kon de werkweek nog slechter beginnen?! Op zo'n moment ben je natuurlijk kwaad op die rotkatten, maar is het wel hun schuld?!

Zwerfkatten ontstaan natuurlijk niet zomaar uit het niets. Het grootste aandeel is afkomstig vanuit onverantwoord huisdierbezit. Mensen die hun intacte Felix achterlaten in het buurtpark wanneer ze verhuizen naar een appartementje. "De arme stakker is hier toch echt wel beter af hoor, hij kan hier nog wat buitenspelen en heeft hier vriendjes".

"Wat?! Mieneke die op vier maand al een eerste nestje krijgt?! Zo vroeg?! Ik belde het asiel en ik moest betalen om ze binnen te brengen?! Wat moest ik nu met zo zes kleine, donzige, bolletjes? Ik kon ze toch niet houden?! Ik heb ze dan maar gedumpt in het park, ze trekken hun plan wel."

Dan heb je ook nog katten zoals Rambo, de avontuurlijke, intacte kater. Rambo zette nogal graag eens de bloemetjes buiten tot hij op een dag zo ver van huis was dat hij de weg niet meer terugvond. Passanten hebben hem naar een asiel gebracht, maar het asiel kon niemand verwittigen, want Rambo had geen identificatiegegevens.

Felix ontmoet Mieneke en hopla, daar heb je aandeel nummer twee: natuurlijke aangroei van de populatie!

Wanneer we nu dichterbij kijken, dan zien we dat die vervelende start van de werkweek eigenlijk niet de schuld is van de katjes zelf, maar van de baasjes! Dit had men eenvoudigweg kunnen voorkomen! De baasjes van Felix hadden moeten stilstaan bij het feit dat een huisdier voor het leven is en niet voor even. In tijden van een overvloed aan katten was het onverantwoord dat Mieneke ongewenste nestjes kreeg: steriliseren is hier de boodschap! Een eenvoudige oplossing waarbij Rambo kon teruggevonden worden: laat hem microchippen!

Niet enkel vanuit het dierenwelzijnsperspectief, maar voor de hele gemeenschap, waar we zelf deel van uitmaken: "Mensen, draag de verantwoordelijkheid voor je huisdier!"

(Bron foto: Pixabay)