Column

Bijzondere hybrides

Samenvatting
  • Onderwerp
    Katten
Bekijk de bronnen
Tegenwoordig zie je steeds meer hybride auto’s, een auto die zowel een verbrandingsmotor als een elektrische motor heeft. Helaas voor de mannelijke lezer van deze column weet ik verder niets van auto’s en zal de rest van deze column over hybride dieren gaan.

In de biologie is een hybride namelijk een kruising van twee verschillende diersoorten. De eerste generatie na een kruising wordt F1 genoemd, de tweede generatie een F2 etc. Bekende hybriden zijn kruisingen tussen een ezel en een paard (muilezel of muildier genoemd), een kruising tussen een schaap of geit (scheit of gaap genoemd) of kruising tussen tijger en leeuw (lijger of teeuw genoemd). In het algemeen is een groot deel van de hybride nakomelingen niet levensvatbaar vanwege verschillen in het aantal chromosomen tussen de ouderdieren. De hybride nakomelingen die wel overleven zijn vaak onvruchtbaar. Daarnaast komen er problemen voor met vroeggeboortes indien de soorten een verschillende draagtijd hebben, de jongen moeten veelal kunstmatig in leven gehouden worden.

De Savannah is een kruising tussen een Afrikaanse serval en een gedomesticeerde kat en wordt als ‘huis’dier steeds populairder. Zoals alle hybrides heeft deze kat de eigenschappen van beide ouderdieren. Het soortspecifieke gedrag van een de eerste generatie (F1) staat dan ook dicht bij de wilde serval. Naarmate er verder doorgefokt wordt kan er natuurlijk geselecteerd worden op dieren die gedragsmatig meer op de gedomesticeerde kat lijken. Domesticatie en gerichte fok kost echter heel veel tijd en gaat over vele generaties heen. In de tussentijd is het de vraag of de eerdere hybride-generaties nu wilde of gedomesticeerde dieren zijn die je als huiskat kunt houden?

Als je problemen hebt met je hybride auto kun je gewoon naar de garage. Als je Savannah kat toch niet zo geschikt blijkt te zijn als huisgenoot en je wilt er vanaf, moet je dan naar een gespecialiseerde opvang of naar het asiel? Bovendien is de vraag of we met de huidige beschikbare kattenrassen niet voldoende keuzes hebben en of het doel de middelen wel heiligt.

(Bron foto: Pixabay)