Column

Blub en Botje

Samenvatting
  • Onderwerp
    Blogs, vissen, huisdierbijsluiter
Bekijk de bronnen
In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om blogs van andere mensen te lezen. Vaak gaan die over andere onderwerpen dan dierenwelzijn, zoals koken, fashion en beauty...

Het leuke aan blogs is dat je als lezer uitgenodigd wordt te reageren op het artikel van de schrijver en dat andere lezers daar weer op reageren. Er ontstaan zo leuke discussies die de denkwijze van een bepaalde groep vertegenwoordigen. Laatst was ik mijn gebruikelijke rondje langs blogs aan het maken en toen kwam ik een nieuwe post tegen van Vera Camilla. Vera is een jonge dame die net in haar nieuwe appartement in Amsterdam getrokken is. Afkomstig uit een huis met huisdieren was het toch wel rustig af en toe dus men had haar aangeraden een huisdier te nemen. In eerste instantie vond ze een mooie design vissenkom (Fish Hotel van Umbra) en 2 dagen later stond ze bij de dierenwinkel om 2 goudvissen aan te schaffen.

Op de website van Vera staan mooie foto’s van de vissen in hun ‘hotel’. Ze hebben uitzicht vanaf de eerste en tweede verdieping. In het artikel schrijft ze dat ze wel een beetje twijfelt of de kom niet te klein is, maar in de dierenwinkel adviseren ze haar goed op te letten dat vissen geen ruzie (!) maken en dan zou het best kunnen…..Ik voelde al aan dat er waarschijnlijk wel wat discussie zou ontstaan omtrent dit onderwerp. En inderdaad! Sommige reacties bevestigen dat de kom wat aan de kleine kant is, maar wel erg mooi in het interieur passend. Andere reacties zijn van een ander niveau; er blijken namelijk goudvissen te zijn die speciaal voor kommen gekweekt worden en andere goudvissen die meer ruimte nodig hebben. Het betreft in dit geval vast de eerst genoemde soort… Gelukkig wordt deze reactie al snel tegengesproken door mensen die wat meer inzicht hebben in het houden van dieren.

De meeste reacties zijn tegen het houden van vissen in zo’n kleine kom. Er worden veel tips gegeven over hoe het beter kan en wat de vissen dan wel nodig hebben om hen een ‘prettiger’ leven te bieden. Ik was blij verrast dat er blijkbaar onder de lezers van deze blog al veel bekend is over het houden van gezelschapsdieren. De website www.veracamilla.nl met circa 500.000  pageviews per dag blijkt een mooi podium om dierenwelzijn onder de aandacht te brengen. En het leuke.. Vera heeft, n.a.v. emailcontact, onderaan het artikel een stukje opgenomen over het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (LICG) en huisdierbijsluiter van de goudvis. Hopelijk is er weer wat aandacht voor deze goede zaak gegenereerd!

(Bron foto: Pixabay)