Column

Creatief met kat

Samenvatting
  • Onderwerp
    Huisdieren
Bekijk de bronnen
Beperken wij onze dieren teveel? Ik vind van wel. En dan doet de overheid ook nog eens een duit in het zakje door ‘wild’ om zich heen te slaan.

Neem het nieuwe initiatief van staatssecretaris Bleker, de Wet Natuur. Hiermee wordt groen landschap ingepikt om plaats te maken voor wegen en veehouderijen. Het gebied van dieren die in het wild leven in Nederland wordt steeds verder ingeperkt ten gunste van de mens. Ook huisdieren hebben vaak weinig oppervlakte. Hamsters in een kooi, hagedissen in een terrarium, vissen in een glazen bol. Wat te doen als we die dieren toch graag binnen handbereik hebben om naar te kijken of mee te knuffelen?

Een poes kan in het wild een gebied tot 2 km doorkruisen en een kater maar liefst tot 10 km. Een konijn kiest als hij het voor het zeggen heeft een straal tot 50 meter. Dat is wel wat anders dan een hok van 80x25 cm. Ze hebben dus minder plaats dan in de vrije natuur. Daarnaast zijn we ook nog eens veel van huis. Hierdoor kan probleemgedrag ontstaan. Als gedragsdeskundige zie ik regelmatig signalen van verveling. Gevolg is bijvoorbeeld het eten of kapot bijten van wol of papier, overmatig wassen of frustratie in de vorm van agressie naar soortgenoten of eigenaar.

Meer leefruimte kunnen we niet creëren. Maar thuis kan het uitdagender gemaakt worden. Van het gebruik van drie dimensies in de vorm van bijvoorbeeld takken voor een salamander tot het aanbieden van geur zoals peterselie in een wc rol voor een konijn. ‘High five’ leren aan je hond of een touwtje onder de deur laten verdwijnen bij een kat. Allemaal manieren om met je dier in interactie te zijn. Zet af en toe iets nieuws neer zodat de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Het hoeft niet duur te zijn om de omgeving interessant te maken. Het verstoppen van voer, een propje aluminiumfolie of een doos kan al voldoen.

Straks is het kerstvakantie. Tijd genoeg om heerlijk ontspannen aan tafel te knutselen voor mijn kat. Ik denk dat ik van stof een balletje ga maken of ik hang wat veertjes aan een touwtje. Wedden dat ik er een dankbaar spinnend wezentje voor terug krijg?

(Bron foto: Pixabay)