Column

De ene ander is de andere ander niet!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierethiek
Bekijk de bronnen
Onze houding ten opzichte van dieren heeft iets zeer twee-slachtigs. In dit deel van de wereld is het meestal geen straf om een hondje te zijn.

Profiterend van de anthropomorfisering van onze houding jegens dieren geniet je dan van alles wat de huisdierenvertroetelindustrie te bieden heeft. Heel anders is het als je een Australisch rund bent dat op reis is naar een Indonesische slachtplaats. Je geniet zelfs geen sprankje empathisch mededogen. Blijkbaar variëren de emotionele attitudes jegens dieren enorm, afhankelijk van de cultuur en van de "samenleefomstandigheden" van mens en dier binnen een cultuur.

Het is interessant om deze geweldige variatie vanuit een evolutionaire invalshoek te beschouwen. Onze houding en opzichte van dieren is ongetwijfeld een afgeleide van onze menselijke sociale ethiek, samen te vatten in zegswijzen zoals "wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet".  Maar de ene ander is de andere ander niet! Dit roept vragen op naar de grondslagen van moraliteit, naar de voorwaarden waaronder de aanleg daartoe kan evolueren en de omgevingsomstandigheden waaronder de aanleg tot expressie komt.

(Bron foto: Pixabay)