Column

De fret - een buitenbeentje

Samenvatting
  • Onderwerp
    Gezelschapsdieren, fret
Bekijk de bronnen
Alhoewel de fret populairder wordt als huisdier, wordt er gewaarschuwd dat het dier alleen geschikt is voor mensen die zich in hen willen verdiepen.

Natuurlijk geldt dit eigenlijk voor ieder huisdier. Persoonlijk vind ik fretten geweldige huisdieren! Ze zijn intelligent, enthousiast, speels en erg nieuwsgierig. Elke dag geniet ik van hun gezelschap. Het houden van fretten heeft ook een keerzijde. De maatschappij is gericht op het houden van honden, katten, vogels en paarden. De fret valt daarbuiten. Dit kan soms lastig zijn, te denken valt aan het vinden van een dierenarts met ervaring in frettengeneeskunde. Er is geen dierverzekering die afgesloten kan worden voor de fret. Bij de meeste vakantieopvangcentra kun je met een fret niet terecht en een fret mee op reis nemen is zeker niet makkelijk.

Ik ging voor een langere tijd naar het buitenland en wilde mijn fretten meenemen. Eerste hindernis was om uit te zoeken aan welke eisen er voldaan moest worden en welke papieren ik moest hebben. Alles is ingericht op de eerder genoemde dieren dus het kost heel wat uitzoekwerk en telefoontjes om erachter zien te komen waar ik aan moest voldoen. Het meenemen van een exoot als een tijger of aap lijkt nog makkelijker te zijn!

Tweede hindernis was het vervoer. Er bleek bijna geen enkele vliegmaatschappij te zijn die de dieren (samen weliswaar ruim een kilo) mee wilde nemen…. alleen honden, katten, vogels, knaagdieren en paarden is de grens. Kleine individuen mogen zelfs mee in de cabine! Uiteindelijk wel iets gevonden, maar al met al is het wel een flinke investering qua tijd en energie. Voor mij zijn ze het zeker waard, maar wel iets om rekening mee te houden bij de aanschaf van deze buitenbeentjes.

(Bron foto: Pixabay)