De hond als wegwerpartikel
Onderwerp
Honden, dierethiek
Er wordt echter ook veel van de hond verwacht. De hond moet goed in de huidige, drukke maatschappij functioneren en moet omgaan met andere honden, katten, kinderen, verkeer en andere mensen. Het natuurlijke gedrag van de hond, om even lekker achter die kat aan te jagen of die andere vreemde hond te laten merken wie de baas is, wordt niet op prijs gesteld. Hierdoor voldoet de hond niet meer aan de verwachtingen en ontstaan gedragsproblemen.
Als de hond niet meer voldoet aan het ideaalbeeld, behoort gedragstherapie of herplaatsing tot de mogelijkheden, maar is de makkelijkste oplossing euthanasie. De gemotiveerde eigenaar is bereid om het gedragsprobleem op te lossen door gedragstherapie. Gedragstherapie vereist echter een behoorlijke tijdsinvestering van de eigenaar. Er is weinig tijd beschikbaar in het hedendaagse gezin, waarin tweeverdieners een georganiseerd team vormen, voor de kinderen is er opvang, voor de hond een uitlaatdienst en verder blijft er weinig tijd over. De eigenaar moet dus niet alleen gemotiveerd worden om gebruik te maken van gedragstherapie, maar de therapie moet ook praktisch uitvoerbaar zijn. Een ander probleem bij gedragstherapie is dat een eigenaar vaak acuut een oplossing wil, ondanks dat het probleem al langer bestaat en de hond vaak al jaren in het bezit is. Eigenaren hopen op een toverstafje of een pilletje van de gedragstherapeut, waarmee de problemen snel opgelost zijn. Als het toverstafje niet werkt blijven er nog twee opties over. Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 25.000 honden in een asiel terecht. Verder is onaanvaardbaar gedrag een legitieme reden voor een dierenarts om euthanasie toe te passen. De dierenarts zal daarbij af gaan op het gekleurde verhaal van de eigenaar. De eigenaar is in dit stadium meestal niet meer gemotiveerd om te investeren in een objectief ethologisch oordeel door een gedragstherapeut met betrekking tot het probleemgedrag. Honden die door gedragsproblemen niet functioneren, worden dus vervangen door een nieuwer, beter functionerend exemplaar (met geldig garantiebewijs uiteraard). Ook de hond blijkt dan een wegwerpartikel in de huidige consumptiemaatschappij.
Aan de gedragstherapeuten in Nederland dus de schone taak om eigenaren van informatie te voorzien over gedragstherapie en een advies te geven dat aansluit bij de mogelijkheden van de eigenaar. Op die manier zal er vaker succesvol van gedragstherapie gebruik gemaakt worden en ontstaat een realistischer beeld bij eigenaren. Door een nauwe samenwerking aan te gaan met dierenartsen, hondenscholen en asielen wordt de begeleiding geoptimaliseerd, kan gedragstherapie in een eerder stadium worden ingezet. Daarmee voorkom je dat honden onnodig ge-euthanaseerd of herplaatst worden.
(Bron foto: Pixabay)