Column

De koeien lopen lekker buiten

Samenvatting
  • Onderwerp
    Melkveehouderij
Bekijk de bronnen
Het is nu al weer een aantal dagen mooi weer met voor de meesten van ons aangename temperaturen. De stranden liggen vol met bruin bakkende lijven.

Volop genieten dus van de buitenlucht en de zon. Echter voor een productieve melkkoe ligt dit iets anders. De bovenste kritieke temperatuur (dat is de temperatuur waarboven men last krijgt van hittestress) van een koe is afhankelijk van de melkproductie. Bij een droge koe ligt deze op ongeveer 23 graden en bij een hoog productieve koe op 18 graden. Wanneer een koe bij een temperatuur van 20 graden buiten in de weide loopt en de zon schijnt, loopt de “gevoelstemperatuur” al snel op naar boven de 30 graden. Dat is dus echt afzien voor zo’n dier. Zelf gaan we met die hitte ook in de schaduw zitten onder een parasol. Onze koeien krijgen die mogelijkheid echter niet aangeboden, want de houtwallen en bomen in de wei zijn bijna overal verdwenen vanwege het “goede” graslandmanagement.

Ondanks dat het dus in principe prettig is voor de koeien om naar buiten te kunnen, gaat dat niet op bij warm en zonnig weer. Het is dan beter om ze binnen te houden onder een, geïsoleerd, dak. Als dank daarvoor blijven ze dan op normaal niveau produceren. Want in de weide gaan ze minder eten. En minder eten betekent automatisch minder melk maken. Laat je ze buiten lopen, dan geven ze 15% minder melk. Dit bleek bij een onderzoek door ons in de zomer van 2003.

Bomen in de wei staan prachtig en verhogen de kwaliteit van het landschap, maar er kleven natuurlijk wel een paar nadelen aan. De koeien zullen er onder gaan liggen en dus niet gaan grazen. Na een paar dagen wordt het daar natuurlijk een bende en het risico op uierontsteking loopt dan snel op. Een verrijdbare parasol zou dus uitkomst bieden. Maar deze zijn echter nog niet beschikbaar. Tot die tijd zullen we het dus niet erg moeten vinden wanneer een veehouder de koeien opstalt bij warm zomerweer. Dat is voor ieders welzijn beter.

(Bron foto: Pixabay)