Column

De sleutel is bewustzijn

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierethiek, feestdagen
Bekijk de bronnen
Het nieuwe jaar is weer begonnen. Ik heb vaak aan dieren gedacht de afgelopen periode. Dat lijkt logisch. Feestdagen worden vaak gevierd met het eten van dieren.

Massaal viert Nederland feest met chique diners, gourmetten en grillen. Ook zien we steeds meer mensen die alternatieven zoeken voor de feestdagen wat het eten betreft. Bij familie en vrienden zie ik steeds vaker vegetarische of zelfs veganistische maaltijden op tafel belanden. Om mij heen zie ik een groeiende bewustwording en houding ten opzicht van milieu, mens en dier. Steeds minder vaak hoor ik mensen uitdagend tegen mij zeggen ‘Nou ik eet elke dag vlees hoor. Het is gewoon lekker en ik kan niet zonder’. Steeds minder vaak hoef ik mijzelf te verklaren, soms zelfs te verdedigen dat ik geen dieren eet. Voor de duidelijkheid: niemand hoeft zich tegenover mij te verantwoorden dat zij het wel doen.

Dat doet mij goed. Niet zo zeer voor mijzelf want ik kan best leven met kritiek en met onbenullige opmerkingen en zogenoemde grapjes. Het is fijn dat het steeds zichtbaarder wordt dat de houding ten opzichte van (consumptie en productie van) dieren drastisch aan het veranderen is. En daarnaast overigens de houding tegenover diverse andere vormen van voedselconsumptie- en productie. Als ik alleen al naar mijn eigen omgeving kijk dan zie ik dat mensen willen weten waar hun voedsel vandaan komt, of de productie omstandigheden op orde zijn, of zowel mens, dier als milieu in dat proces worden gerespecteerd en dat deze (kritische) interesse niets is om je voor te schamen maar eigenlijk best normaal. De sleutel is bewustzijn.

Dus aan alle bewuste lezers mijn dank. Mijn dank dat we allen bezig zijn toe te werken naar een gezondere planeet, waar dieren geen objecten zijn, waar mensen een eerlijke prijs voor hun producten kunnen ontvangen en waar ruimte is voor gezonde voeding en voedselproductie voor ieder levend wezen.

(Bron foto: Pixabay)