Column

Dieren doden

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenrechten
Bekijk de bronnen
Er zullen in Nederland geen uitzonderingen meer worden toegestaan op de wettelijke eis van verdoving bij het slachten van dieren. De Nederlandse dierenbeweging, en velen met haar, vieren deze overwinning ten gunste van dierenwelzijn.

Natuurlijk, zo beaamden zowel voor- als tegenstanders van deze wetswijziging, brengen ook de gebruikelijke slachtmethoden, waarbij het de bedoeling is om de dieren vooraf te verdoven, dierenleed met zich mee.  Lees er Jonathan Safran Foer’s Dieren Eten nog maar eens op na. Hoewel ik al vele jaren in de dierethiek werk, waren de feiten over de manieren waarop jaarlijks miljoenen varkens, koeien en kippen – en daarnaast ook nog eens triljoenen vissen - aan hun einde komen voor mij schokkend. Ik verkeerde eerlijk gezegd in de illusie dat wij het doden van die dieren vrij netjes geregeld hadden.

Maar wat als het doden van al die dieren géén pijn, paniek, stress of angst zou veroorzaken? Zou het doden van een dier diens welzijn dan niet aantasten?  Stel Jantje stuurt mij, zonder mijn weten, een prachtig cadeau waar ik erg van zou gaan genieten. Pietje onderschept dit cadeau, zodat ik het nooit krijg. Ik wist niet wat ik zou krijgen, en ik weet dus niet wat ik mis. Maar door Pietje’s daad heb ik wel veel minder welzijn dan ik anders had gehad. Dus Pietje heeft door het onderscheppen van mijn cadeau wel degelijk mijn welzijn aangetast. Op diezelfde manier kan ook het pijnloos en ongemerkt doden van een dier als een welzijnsaantasting worden beschouwd. Door een dier dat nog een goed leven zou kunnen hebben te doden, ontneem je dat dier al zijn of haar toekomstig welzijn. Het leven van het dier bevat daardoor (beduidend) minder welzijn dan als het dier niet was gedood. Zelfs het pijnloos doden van een dier kan dus een flinke welzijnsaantasting zijn!

De zorg om dierenwelzijn is mijns inziens terecht. Ik kijk uit naar de volgende overwinningen.

Over dit onderwerp is ook een nieuwsbericht verschenen.

(Bron foto: Pixabay)