Column

Dierenhulp, ook tijdens vakanties!

Al vele jaren probeer ik de dierenzorg in Nederland te ondersteunen. Voornamelijk met geld maar ook met bestuurlijke werkzaamheden.

Zo was ik één van de eerste Wethouders Dierenwelzijn in Nederland. Mijn financiële ondersteuning gaat naar organisaties die zich richten op de zorg en bescherming van katten, apen, honden, varkens, zeehondjes, anti stierenvechten en ga zo maar door. Hoe vaak ik met vertegenwoordigers van dierenorganisaties heb gesproken over bundeling van het werk, weet ik niet meer. Die gesprekken zijn talrijk geweest. Maar al die gesprekken waren vergeefs….

Ik neem de lezer even mee naar Roemenië, afgelopen zomer. Daar trof ik de duizenden dakloze honden aan; ze zwierven op straten of lagen aan de ketting op terreinen van particulieren en boeren. Dag en nacht, bij kou en ontij. In een klein Roemeens dorp (Sovata) werd gesproken over een straathond met een flink abcess aan zijn schouder, zo groot dat hij met moeite kon lopen. Mijn vriendin en ik hebben naar de hond gezocht en gevonden. Inderdaad kon de arme hond zich slechts moeizaam bewegen. Met mijn beperkte medische kennis, meende ik dat de hond goed te opereren zou zijn. Een dierenarts regelde een man met een verdovingsgeweer. Snel werd de hond verdoofd en naar de kliniek van de dierenarts gebracht. Daar is hij nog dezelfde dag geopereerd. ’s Middags laat hebben we hem terug gebracht naar het leegstaande huis in de bergen waar hij klaarblijkelijk samen met nog twee honden woonde. Met tranen in de orgen hebben wij hem op een dekentje achter gelaten maar de volgende ochtend konden wij constateren dat onze hond het goed maakte. Van de dierenarts hoorden wij later dat het nog steeds goed gaat met onze lieve hond in Sovata….

De moraal van dit verhaal? In Nederland barst het van de organisaties die allemaal wel iets voor dieren doen. Ik heb veel respect voor de initiatiefnemers maar hoop vurig dat ze de handen in elkaar slaan en zo nog veel meer kunnen doen. In tussentijd vraag ik Nederlanders op vakantie iets te doen voor zwerfdieren. Bekijk of er dieren zijn die hulp nodig hebben, zorg of medicijnen. Zorg voor eten en haal dieren weg bij lieden die dieren slecht behandelen. Misschien is die hulp wel veel meer waard dan al die organisaties die klaarblijkelijk het niet zien zitten om met elkaar voor dieren op te komen.

(Bron foto: Pixabay)