Column

Een huisdier erbij maakt iedereen blij

Samenvatting
  • Onderwerp
    Katten, diergedrag, gezelschapdieren
Bekijk de bronnen
Het leuke aan mijn kat, Mauwie, is dat ze altijd, maar dan ook altijd, blij is om me te zien. Een kat hebben is niet alleen gezellig, de interactie kan ook nog eens goed zijn voor gezondheid van mens en dier, zoals uit onderzoek blijkt.

Met een kat op schoot zitten vind ik heel ontspannend. Je kunt nergens heen, dus je moet wel rustig stilzitten. Je huisdier aaien heeft ook een bloeddrukverlagend effect. In 2009 publiceerde het Amerikaanse tijdschrift, The Journal of Vascular and Interventional Neurology, een onderzoek waaruit blijkt dat katteneigenaren 37 procent minder kans hebben om te sterven aan een hartaanval. Interactie met je hond, kat of zelfs je goudvis kan je rustiger maken. Human-Animal Interaction in a Prison Setting is een onderzoek uit 2007 waaruit bleek dat criminelen in de gevangenis gedragsveranderingen laten zien na interactie met huisdieren. Zowel mens als dier produceerden na interactie het hormoon oxytocine, waardoor agressie en angst verminderen.

Wat ik als student heb gemerkt is dat mijn huisdier me helpt verantwoordelijkheid te nemen. Dit is de eerste stap van het creëren van zelfstandigheid. Huisdieren zijn ook nuttig voor studenten met leerproblemen en helpen alerter te blijven bij concentratieproblemen. Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben minder kans op allergieën en astma. Daarnaast zijn kinderen met autisme vaak beter in staat om te communiceren met dieren dan met mensen. Autistische kinderen  communiceren namelijk meer met non-verbale signalen, net als dieren. Door eerst met een huisdier een band aan te gaan, worden toekomstige interacties met mensen makkelijker.

Dieren waarmee gespeeld wordt blijven actiever en daarom gezonder. Ze kunnen gestimuleerd worden in het uitoefenen van hun natuurlijke gedrag, zoals katten op een nep muis laten jagen en honden een bal laten apporteren. Aandacht geven aan je huisdier is dus goed voor je huisdier en voor jou!

(Bron foto: Pixabay)