Gelukkig nieuw jaar?
Onderwerp
Vuurwerk, diergedrag
In dit boek van Eddie van der Wereld worden vijf vragen gesteld aan de lezer, die op eenvoudige wijze GELUK zouden brengen. Door antwoord te geven op die vragen krijg je inzicht in hoe je het doet op het gebied van je gezondheid, je relaties, je persoonlijke groei, je bezittingen en je doelen in het leven. “Het is zo simpel dat ieder mens het kan…”, want, aldus het boek, “…jij hebt de sleutel tot je persoonlijke geluk in je eigen hand!” Voor dieren geldt dit niet.
Ondanks dat het welzijn van dieren in verscheidene wetenschappelijke studies beoordeeld wordt aan de hand van scoringssystemen voor onder andere diergezondheid, natuurlijk gedrag en huisvestingseisen is één ding evident; zij hebben de sleutel tot geluk geenszins in eigen hand. De (Nederlandse) dierhouderij is dan ook continu onderwerp van gesprek of discussiepunt op menig agenda; of het nu gaat om de rasstandaard van hondenstamboeken, afkalfgemak van (vlees-)veerassen of het gebruik van wilde dieren in het (Kerst-)circus.
Na pakjesavond maken we ons op voor de volgende feestdagen: Kerst en Nieuwjaar. Vuurwerkangst is een jaarlijks terugkomend probleem tijdens de jaarwisseling. Voor mens én dier. Terwijl angst op zich een natuurlijke respons is, die als doel heeft de overlevingskans in gevaarlijke situaties te vergroten, kan angst voor vuurwerk bij honden en katten veel stress veroorzaken en zelfs pathologisch van aard worden.
De oplossing voor het ontstaan van pathologische vuurwerkangst ligt primair in de preventie ervan. Dit kan door tijdig trainen van een gedragsaanpassing, in vaktermen ‘gedragsmodificatie door progressieve desensitisatie in combinatie met counterconditionering’. Dierenartsen attenderen hondeneigenaren tijdig op de behandeling van vuurwerkangst, omdat effectieve gedragsmodificatie minimaal twee maanden kost. In de training krijgt de hond gelijktijdig met de blootstelling aan het normaliter angst veroorzakende vuurwerkgeluid een beloning aangeboden, bijvoorbeeld in de vorm van lekker voer. Vuurwerkgeluid moet tijdens de training zo een positieve betekenis gaan krijgen voor de hond. Deze gedragsmodificatie komt het welzijn van de hond ten goede.
Ik heb het boek van Eddie van der Wereld nog niet gelezen. Maar laat ik wel-zijn; ook ik word heel gelukkig van lekker voer met Oud & Nieuw! Maar vuurwerk zie je mij niet afsteken ...
(Bron foto: Pixabay)