Column

Goed voor jezelf, goed voor je paard

Samenvatting
  • Onderwerp
    Paarden, diergedrag, sport
Bekijk de bronnen
Hoe word je een betere ruiter? Het is een vraag die bijna iedereen die regelmatig in het zadel stapt bezig houdt.

Het antwoord? Een positieve ‘mindset’. Te kort door de bocht, denk je? Stel je voor dat je ontspannen en vrolijk op je paard gaat zitten. De kans is groot dat jij en je paard beter gaan presteren dan als je chagrijnig en met tegenzin aan de slag gaat.

Dus hoe kun je nou zo’n positieve mindset creëren (vooral op de dagen wanneer je eigenlijk nogal chagrijnig bent). En hier is ie dan: vaak hoef je helemaal niets te creëren, want hetgeen, waar je op zoek naar bent, is er al. Diep in jou. Je moet het alleen nog even gaan ontwikkelen. Onderzoekers op het gebied van “Positieve Psychologie” noemen het ‘signature strengths’. Het zijn dus jouw persoonlijke kenmerken, jouw “kern kwaliteiten”, die eigenlijk ten grondslag liggen van waarom je goed bent in bepaalde dingen.

Deze kern kwaliteiten zijn meer dan alleen maar persoonlijkheid of karakter. Ze zijn ook meer dan talent. Als je het over kern kwaliteiten hebt, praat je dus eigenlijk over je aangeboren gaven, die eigenlijk overal en altijd je gedachten, gevoelens en gedrag bepalen (dus ook tijdens het paardrijden). Het enige wat je nu nog moet doen is deze kern kwaliteiten herkennen en er heel bewust gebruik van maken. Want onderzoek heeft aangetoond, dat als je dat doet, als je bezig gaat met waar je echt van natuur uit goed in bent - je gaven dus - ondervind je een gevoel van geluk en tevredenheid. Het is alsof je je ware kern hebt gevonden. Je roeping. Jezelf. Op het moment waar je er bewust van wordt, kun je jezelf gaan trainen in het gebruiken van je kern kwaliteiten. En daardoor wordt je nog beter in wie je wilt zijn, in wie je hoort te zijn. Sterker nog, je wordt gewoon beter in het rijden van je paarden.

Dus welke kern kwaliteiten horen bij jou? Vaak weet je heel gauw waar je goed in bent. Wellicht ben je heel sensibel en voelt snel aan wat je paard nodig heeft. Of je bent erg geduldig. Of je houdt van doorpakken en niet opgeven. Dit zijn dus jouw kern kwaliteiten. Ga ermee aan de slag. Zorg ervoor dat je elke dag een, twee of drie van je kern kwaliteiten bewust inzet tijdens de omgang met je paard. En wordt de ruiter die je altijd al had willen zijn.

(Bron foto: Pixabay)