Column

Groeiend bewustzijn

Samenvatting
  • Onderwerp
    Gezelschapsdieren, dierethiek
Bekijk de bronnen
2012 is gewoon geëindigd zonder dat de wereld verging. Dit is ook nooit de voorspelling van de Maya's geweest, het einde van hun kalender was het einde van een tijdperk.

2013 moet het begin zijn van een nieuw tijdperk; een jaar van groeiend bewustzijn. Groeiend bewustzijn zien we ook binnen de wereld van de diergeneeskunde. Met name door internet en de social media kunnen mensen makkelijk en laagdrempelig kennis opdoen. Helaas zijn de bronnen op internet lang niet altijd betrouwbaar en maken überhaupt veel mensen er geen gebruik van.

In Nederland worden erg veel dieren als huisdieren gehouden. Een groot probleem waar ik als dierenarts (en dierenliefhebber) tegenaan loop is dat mensen dieren houden puur voor hun eigen vermaak en eraan voorbijgaan hoe het voor die dieren is. Franse bulletjes met hun platte snoet en nauwe neusgaten zijn zo koddig en snurken zo lief; soms vallen ze flauw door zuurstofgebrek!... Een haan bij de kippen in een woonwijk is leuk, maar dan wel zonder stembanden. Hoe moet hij communiceren zonder geluid? Krabt de kat aan de bank? Laat hem ontklauwen. Hoe kan je in een boom klimmen of over de schutting springen zonder nagels. Een leguaan is cool; draag hem lekker op je schouder mee naar school. Maar vergeet je dan niet dat ze een temperatuur van 25 tot 30 graden nodig hebben en zeer stressgevoelig zijn? Een grijze roodstaart papegaai in een kooitje in de hoek is zo gezellig en praktisch. Met een intellect van een klein kind heeft een grijze roodstaart erg veel uitdaging en sociale contacten nodig om goed in z'n verenpak te zitten. Zomaar in een kooi in de kamer is als een isoleercel voor zo'n dier. Teddy Widders konijntjes zijn oh zo schattig met hun lange haar, maar als je ze niet dagelijks kamt komen er al snel klitten en blijft de wat plakkerige nachtontlasting hangen met alle gevolgen van dien...

Hoewel ongetwijfeld goed bedoeld, wordt er in al deze gevallen dus ernstig voorbij gegaan aan de behoeften en intrinsieke waarde van het dier. Ik hoop in 2013 die groeiende bewustwording verder te zien. Hou een dier op de manier dat het díer er gelukkig van wordt en geniet daarvan! Ik hoop veel konijnen te zien met z'n tweetjes; met een grote konijnenberg tot hun beschikking en veel hooi en zonder snoepjes en knaagstenen, ik hoop gekko's te zien in een heel groot terrarium met de goede lampen en luchtvochtigheid; schildpadden die worden gevoerd met vers groen en kattenvoer in plaats van gedroogde bepoederde garnalenschilletjes; een kater die zonder andere katten woont, buiten komt en minimaal 16 weken bij z'n moeder is gebleven; een hond die, ondanks dat ie in een appartement woont elke dag 3 uur wordt uitgelaten in het bos... Websites als deze en bijvoorbeeld LICG geven al goede informatie en werken hard aan dat groeiend bewustzijn, nu maar hopen dat meer mensen het oppakken!

(Bron foto: Pixabay)