Column

Happie

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn
Bekijk de bronnen
Problemen rondom dierenwelzijn laten zich beter in hapklare brokken oplossen. Grote problemen zijn lastiger.

Omdat er nog vele miljoenen kippen in de EU in ouderwetse legkooien zitten wordt 2012 niet het jaar van de scharrelkip. Voor de akelige dood van talloze vissen hebben we ook nog geen werkbare oplossing. En ga zo maar door. De problemen zijn te omvangrijk en er zijn te veel belanghebbenden.

Gelukkig zijn er overzichtelijker dierenwelzijnsproblemen. Eentje spoelde in juni aan in Nieuw Zeeland. Een jonge keizerspinguïn die de weg een beetje kwijt was geraakt. Qua publiciteit had het dier geen betere tijd kunnen kiezen. Als gevederde komkommer verscheen het in alle nieuwsrubrieken. Het dier kreeg een naam, ‘Happy Feet’, de manier om een dier een gezicht te geven. En dan is er geen houden meer aan, Happy Feet moet gered worden. Grote problemen kunnen we slecht oplossen, kleine problemen kunnen we echter groots aanpakken. Na een geslaagde operatie om zand te verwijderen uit de darmen kreeg het alle gelegenheid te herstellen in de dierentuin van Wellington.

Tja, en wat moet je er dan mee? Toevoegen aan een dierentuincollectie? We hebben allemaal in de film ‘Happy Feet’ kunnen zien hoe ongelukkig pinguïns daar zijn. Gelukkig weten wij mensen wat goed is voor dieren. Happy Feet moest terug naar de natuur waar het leven goed is. Een onderzoeksschip kon het dier een eind op weg helpen. Bijna 2500 mijl van Antartica werd het, voorzien van een zender in zee gelaten. Op de televisiebeelden is te zien hoe de pinguïn na enig aandringen de oceaan ingaat; “toe maar beestje, dit is echt het beste voor je”.

De dagen erna verschijnen in de media berichten over de geringe voortgang van de reis maar ook dat het dier vissen aan het vangen is. Twaalf september verdwijnt het radiosignaal. De journaallezer van acht uur journaal suggereert nog blijmoedig dat de zender misschien wel gewoon verloren is (er kijken nog veel kinderen op dat tijdstip). Wij weten wel beter. Happy feet werd happie feed (roofdieren zijn vaak tweetalig), een hapklaar brokje voor een hongerige orca of haai. Weer veel geld besteed aan het kortstondig levensgeluk van een individueel dier. Niet alleen dieren zijn de weg wel eens kwijt.

(Bron foto: Pixabay)