Column

Heb je de konijnen wel gevoerd gisteren?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Konijnen
Bekijk de bronnen
‘’Heb je de konijnen wel gevoerd gisteren?’’, vraag ik in de vakantie aan mijn zoon. ‘’Nee, vergeten’’ is het antwoord, waarop mijn dochter verontwaardigd reageert dat dat toch ontzettend zielig is voor ze en dat dat eigenlijk niet kan.

Daarover nadenkend, vraag ik me af of mijn dochter nu een punt heeft of niet. Hoe erg is het voor het welzijn van het konijn, als het een dag geen voer heeft gekregen? Ik stel me het wilde konijn voor, elke dag weer op zoek naar eten. In het voorjaar volop lekker mals gras en kruiden, in de herfst en winter wellicht nog wel eens ’s avonds met een hongerig gevoel het hol weer in. Aangezien er nog steeds volop wilde konijnen zijn, lijkt me dat die zich evolutionair gezien prima hebben aangepast aan een sterk wisselende beschikbaarheid van goed voedsel, inclusief dagen dat er niets te vinden is, of het gezien de weersomstandigheden of grote kans op predatie beter is in het hol te verblijven.

Normaal gesproken krijgen onze konijnen thuis - zeer voorspelbaar - elke ochtend wat voer en aanvullend voldoende hooi, maar wellicht is het onvoorspelbaar voeren en af en toe een dag niet wel veel ‘natuurlijker’, En natuurlijkheid staat toch voor goed welzijn? Maar er gaan ook andere overwegingen door mijn hoofd, zoals de experimenten van Weiss waaruit duidelijk werd dat voorspelbaarheid van gebeurtenissen bijdraagt aan vermindering van stress bij ratten en dus tot verbetering van hun welzijn. En ook herinner ik me van contacten met dierentuinen dat het wat minder regelmatig voeren van de dieren, hoe natuurlijk ook, daar bepaald nog een uitzondering is. Al zal daar de voorspelbaarheid van de voertijdstippen bij dieren met het oog op de bezoekers wel een belangrijke rol spelen.

Onze konijnen zien er goed uit, aan water ontbreekt het in elk geval nooit en ze scharrelen in de altijd beschikbare buitenren met het hooi van een dag eerder en spontaan opschietend gras aan de randen wel hun kostje bij elkaar. Volgens mij kan een dag overslaan geen kwaad, maar ik spoor mijn zoon aan ze dan nu toch maar even te gaan voeren.

(Bron foto: Pixabay)