Column

In de ban van de griep

Samenvatting
  • Onderwerp
    Vogelgriep, kippen, pluimvee
Bekijk de bronnen
Het is nu volop in het nieuws, de vogelgriep. Zelf ziek thuis, geveld door de ‘normale’ griep zet je dat wel aan het denken.

Gelukkig mogen wij onze varkens nog wel vervoeren naar het slachthuis, ook al ben ik ziek. Dus gelukkig geen ‘standstill’ hier op ons bedrijf. Al moet ik zeggen dat ik zelf wel heel erg rustig ben en weinig bijdraag aan de gang van zaken, dat valt ook niet mee vanuit je bed. Ik voel me belabberd. Die zieke kippen moeten zich toch ook niet lekker voelen. Gelukkig mag ik uitzieken en word ik niet vergast en afgevoerd naar Rendac.

Wat merken wij als varkenshouders nu van de vogelgriep? Afgelopen week zijn we gebeld door onze voerleveranciers of we kippen hebben, want dan moeten ze daar de route op aanpassen en als ze dan bij ons zijn geweest alles ontsmetten. Gelukkig hebben wij geen kippen, ook geen vijf  kippen voor de hobby. Al heb ik er vier weken geleden wel bijna een paar overgenomen van mijn buurvrouw die gaat verhuizen. Maar goed dat mijn man dit geen goed idee vond, want anders waren die kippen er wel gekomen. Ik vind kippen namelijk hele nuttige beesten: ze kunnen bijna al je restjes opeten - kippen zijn echt alleseters- en je hebt nog eieren op de koop toe. Maar geen varkens naar het  slachthuis kunnen leveren zou wel een heel grote kostenpost zijn geweest voor een paar eieren. We hebben nu twee konijnen en die kunnen ook mijn groenten- en fruitafval opeten en de kinderen kunnen ze nog eens knuffelen.

De varkenspest zit natuurlijk nog in ons geheugen en dan zet een uitbraak van vogelgriep je wel aan het denken. We krijgen regelmatig mail over de gang van zaken van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond, de NVV. In de tijd van de varkenspest zijn heel veel bedrijven met varkens voor niets geruimd (of in ieder geval zo voelt dat toch). Ik moet er niet aan denken dat ons dat zou overkomen. Je kunt dan helemaal weer van voor af aan beginnen en als boer doet dat zeer aan je hart. Gelukkig wordt nu geprobeerd om echt alleen de bedrijven met zieke dieren te ruimen en gaan ze niet zo snel meer over naar preventief alles in een straal van zoveel km te ruimen. Lang leve de standstill! Ik hoop dat we de vogelgriep weer snel uit ons land gaan krijgen.

(Bron foto: Pixabay)