Column

In steen gebeiteld ...

Samenvatting
  • Onderwerp
    Kunst, gezelschapdieren
Bekijk de bronnen
Drie mollen, een opgevouwen paard en een grijpende valk houden mij de laatste tijd bezig. Nee, niet in levende lijve, maar in steen gebeiteld.

Met vrienden ben ik namelijk bezig om de Haagse Dierenkunstroute af te ronden. Hiervoor hebben we in het centrum van Den Haag alle dierenbeelden, dierengevels, dierenkoppen en andere afbeeldingen van dieren in kaart gebracht. Met deze Haagse stadswandeling (5,6 km) is het mogelijk het centrum van Den Haag te verkennen met dierenkunst als rode draad. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik kijk zelf als ik fiets of loop niet zo gauw omhoog. Sinds kort doe ik dat wel – vanwege deze dierenwandeling – en zie ik de prachtigste gevels. En dan valt het op hoeveel dieren in de loop der eeuwen een belangrijke plek hebben gekregen op onze huizen, paleizen, kerken en pleinen, en welke betekenis deze dieren in de loop der tijd hebben gehad.

Een persoonlijke favoriet is het beeld van Willem van Oranje met zijn hond. De hond is in de kunst een algemeen symbool van trouw. De hond van onze grote staatsman was erg belangrijk voor hem. Niet zo gek in tijden van oorlog waarin Willem mensen om zich heen moeilijk kon vertrouwen. De hond heeft hem naar het schijnt zelfs een keer behoed voor een moordaanslag. Hoe belangrijk zijn hond voor hem was blijkt uit het feit dat hij niet alleen is afgebeeld op het genoemde standbeeld dat midden op het Plein staat, maar ook op het graf van Willem van Oranje in de nieuwe kerk in Delft, waar hij ‘waakt over zijn meester’.

Vier eeuwen geleden was een hond dus al ‘man’s best friend’. Dat is tot de dag van vandaag niet veranderd. Ook in deze tijd is de hond de vriend van het gezin en houden veel mensen meer van hun hond dan van mensen in hun omgeving. Maar ook is de hond in zoveel andere rollen belangrijk voor mensen: als hulphond in de zorg, als waakhond, hond die helpt bij resocialisatie van gevangenen, hasjhond, reddingshond en laatst las ik zelfs dat in New Delhi zwerfhonden een 7-maanden durende opleiding kunnen krijgen tot ‘toezichthouder’ op pleinen en in parken.

‘Man’s best friend’ is ook het thema voor het tweede Dieren Film Festival dat 3 oktober wordt gehouden in het Haagse Filmhuis. Hier worden onder andere veel films getoond over de verschillende rollen van de hond. Maar ook bespreekt filosoof Erno Eskens de manier waarop we in de afgelopen eeuwen met dieren zijn omgegaan, en vertelt schrijfster Bibi Dumon Tak over de kameraadschap tussen mens en dier in oorlogstijd. En … er wordt een eerste ‘proeve’ van de Haagse dierenwandeling gehouden, voor wie met eigen ogen de in steen gehouwen dieren wil zien.

(Bron foto: Pixabay)