Column

Jagers zijn net fazanten

Samenvatting
  • Onderwerp
    Jagen
Bekijk de bronnen
Al jaren vraag ik mij af waarom er maar geen paal en perk aan de (plezier)jacht wordt gesteld. Temeer, daar volgens de laatste opinieonderzoeken maar liefst 86 procent van de bevolking de jacht wil verbieden.

Deze wens wordt echter door de politiek niet gehonoreerd. Integendeel, de beperkingen die ooit in de Flora- en faunawet (2002) werden doorgevoerd, zijn door staatssecretaris Bleker goeddeels teruggedraaid. Merkwaardig dat dit kan, zo tegen de wil van het volk in.

In 2002 werd het aantal diersoorten dat vrij bejaagd mocht worden, teruggebracht van 29 naar 5. Hierbij ging men niet over één nacht ijs, hier is jarenlang op gedokterd. Alleen hazen, fazanten, wilde eenden, konijnen en houtduiven mochten nog zonder meer worden doodgeschoten. De heksenjacht op vossen, bijvoorbeeld, was voorbij. Maar dat heeft niet lang geduurd. Anno 2012 mogen vossen, kraaien en zelfs edelherten weer worden afgeschoten, terwijl we weten dat jacht niet werkt.

Behalve dat het een niet-werkzame methode is, brengt jacht ook allerlei misstanden met zich mee. Zo werden eind 2011 bij een jager in Noordoost-Brabant tachtig illegaal gehouden fazanten in beslag genomen. Waarom houdt een jager fazanten – nota bene vogels die hij om beheersmatige redenen het hele jaar doodschiet? De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die de zaak behandelde, gaf het antwoord: ‘De fazanten waren vermoedelijk bestemd voor de jacht’. Als de fazanten “op” zijn, gooien de jagers er gewoon een paar bij.

Hoewel de nVWA hier optrad, wordt er niet echt doorgepakt om jachtmisstanden te bestrijden. Hoe komt dat eigenlijk? Ik denk dat dit komt doordat de gang van zaken in het buitengebied wordt gedomineerd door mensen die ‘van het jagen zijn’. Mensen die er zo dicht op zitten, dat ze de weeffouten van het systeem niet zien. De anti-jachtlobby zien ze als “stadse mensen die er niets van begrijpen.” Aldus worden negen van de tien burgers al heel lang niet serieus genomen. Niet door jagers, en niet door de overheid.

Hoe het verderging met de fazanten? Die werden elders ondergebracht, aldus de NVWA, en de jager moest alle kosten betalen. Misschien zou hij zelfs zijn jachtakte verliezen. Dat klinkt mooi, maar ik vermoed dat die man alweer rondstruint, op zoek naar ‘prooi’. Jagers zijn immers net fazanten: hoe hard je ze ook bestrijdt, je komt er nooit vanaf.

(Bron foto: Pixabay)