Column

Je hond wordt ouder

Samenvatting
  • Onderwerp
    Honden, ouderdom
Bekijk de bronnen
Niet iedereen vindt het een goed idee, een hond in de slaapkamer. Vanwege de haren, of de onrust die dat geeft.

Want honden liggen niet zoals wij de hele nacht urenlang achter elkaar stil. Ze slapen meer in korte blokken, zijn tussendoor wakker en wisselen regelmatig van houding. Geen hond in of bij je bed, daar valt wat voor te zeggen. Maar dan nu even het volgende.

Je hond wordt ouder. En net als bij mensen kan ouderdom ook bij honden leiden tot gedragsveranderingen. Ze kunnen ’s nachts de slaap niet meer zo goed vatten, of weten even niet meer zo goed waar ze zijn. Misschien moeten ze er even uit voor een plasje, of zijn ze bang om alleen te blijven. Ze kunnen wat onzeker en in de war zijn, en begrijpen de wereld dan soms even niet meer zo goed.

Honden slapen graag in het bijzijn van een ander. Dat geeft ze een gevoel van veiligheid. En zeker als ze ouder worden, kunnen ze dat sociale contact voor hun welzijn hard nodig hebben. Mijn seniorhond Lappi maakt me ’s nachts af en toe wakker, zijn neus raakt dan voorzichtig mijn arm. Hij wil dan even de zekerheid hebben dat alles nog in orde is. Je bent er nog? Fijn, je bent er nog.

Soms volstaat een kleine kriebel. Soms even een arm om hem heen. Soms klimt hij in bed om tegen je aan te komen liggen. Ik merk dat zijn behoefte aan steun toeneemt. Ja, dat geeft soms gebroken nachten. En haren op je bed. Maar er op dit soort momenten voor hem zijn, is dat niet het minste dat je, na al die jaren dat hij er voor jou was, voor je hond kan doen?

(Bron foto: Pixabay)