Column

Knaagt er iets aan uw geweten?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Knaagdieren
Bekijk de bronnen
Deze column moet eigenlijk gaan over een oplossing die is gevonden om het dierenwelzijn te verbeteren. Ik zou dit met alle liefde doen, er is enkel een probleem. De diergroep waar ik het het liefste over wil hebben lijkt door de wetgeving en veel instanties bijna religieus genegeerd te worden.

Ik heb het namelijk over de kleine knaagdieren: hamsters, muizen, ratten en andere exotische knaagdieren zoals cavia’s, chinchilla’s, degoe’s en gerbils. En dan heb ik het over de huisdieren uiteraard, niet over het feit dat deze diergroep zeer gewild is in de proefdierwereld, of juist extreem ongewild als ongedierte.

Er worden bijvoorbeeld in dierenwinkels nog steeds tralieloopradjes in allerlei maten verkocht. Deze zijn bedoeld voor alle knagers om in te rennen, op de cavia na uiteraard, deze kan zelfs zijn rug breken in zo’n een radje of een loopbal, wist u dat? Tijdens het rennen zakken er regelmatig pootjes weg op de dunne tralies waardoor ze zich kunnen verwonden. Sommige radjes werken zelfs als een soort guillotine voor de knagers met staarten. Er zijn alternatieven op de markt, de prijzen van deze zijn echter niet altijd gunstig. Zo zijn er nog meer gevaarlijke knaagdier “benodigdheden” op de markt. Mogen de dieren zich dan zomaar verwonden of moet er nu maar eens iemand opkomen voor onze kleine vrienden.

Dan heb je nog de voeding van deze knagers, die vaker niet dan wel voldoet aan de voedingsbehoefte van de dieren. Neem de meeste caviavoedingen, er zit vaak een te laag vitamine C gehalte in. Als de cavia al zo gelukkig is om caviavoer te krijgen en niet een algemene knaagdiervoeding. Cavia’s hebben namelijk meer vitamine C nodig dan andere knaagdieren. Tevens zijn bijna al deze voedingen op graanbasis. Wist u dat cavia’s geen granen kunnen verteren en eigenlijk een voeding op hooibasis nodig hebben? Geen mens die u dat vertelt. Wist u dat ratten elke dag dierlijke eiwitten nodig hebben? Je zou verwachten dat die eiwitten dan in het voedsel zitten, toch? Het is echter maar bij een paar voermerken het geval. Wat niet weet wat niet deert, zullen we maar zeggen.

Dan is er uiteraard nog het geval rond de kooien voor de dieren. Wist u dat het het beste is voor een Syrische hamster, ook wel goudhamster genoemd, om in een kooi van minimaal 50 cm X 30 cm gehuisvest te worden? Het liefst zelfs nog groter. Omdat de dieren zich dan minder snel gaan vervelen en daardoor ook minder op de tralies gaan bijten en ander ongewenst gedrag gaan vertonen? Ik zal u de gemiddelde maat vertellen van een hamsterkooi, dat is namelijk 40 cm X 25 cm. En dit verschil in kooiafmetingen is niet alleen bij hamsters het geval, het komt bij alle knaagdiersoorten voor. Moet u zich voorstellen dat u op een oppervlakte moet wonen ter grootte van uw w.c., waar u zelden tot nooit uit mag komen en maar eens per week leeggeschept wordt. Niet erg hygiënisch toch? Moet u zich daarbij nog eens bedenken dat het reukvermogen van knaagdieren vele malen beter is dan dat van de mens.

Er zijn echter nog veel meer problemen in de knaagdierwereld, dit is pas het topje van de ijsberg. Er zijn mensen die zich inzetten voor het welzijn van deze knagers, ze worden alleen bijna niet gehoord. Moeten wij het welzijn van deze kleine knagers dan maar blijven negeren? Omdat het toch maar knaagdieren zijn?

Linda Vos is studente aan Hogeschool Van Hall Larenstein Leeuwarden.

(Bron foto: Pixabay)