Column

Lange Tanden

Samenvatting
  • Onderwerp
    Konijnen, dierenwelzijn
Bekijk de bronnen
Als huisdier gehouden konijnen zitten vaak met de bek vol tanden. Helaas voor deze overigens zwijgzame dieren niet figuurlijk maar letterlijk. Een bron van veel dierenleed.

Veel eigenaren weten niet dat de tanden van hun konijn constant doorgroeien, ruim twee millimeter per week, meer dan 10 cm per jaar. Die aangroei moet er natuurlijk wel af. In de vrije natuur zorgt het kauwen op het hoofdvoedsel gras voor voldoende slijtage. Voor gehouden konijnen maken wij de voedingskeuze. Dierenspeciaalzaken en andere verkooppunten helpen je bij het maken van de juiste keuze. Dat hoop je. Bij een bezoek aan een dierenspeciaalzaak blijkt er genoeg te kiezen. Een veelvormig en veelkleurig assortiment straalt je tegemoet. Veel soorten compleet konijnenvoer, fruitmixen, knaagstenen, knaaghoutjes enzovoort. Onder in het schap vind je in plastic verpakt hooi, voor de tandgezondheid ideaal maar zelden aangeprezen als belangrijkste product in een konijnendieet.

Je raakt haast ontroerd; zoveel creativiteit voor het ontwerp van talloze producten om het konijnenleven te veraangenamen. Wanneer we echter de behoeften van het konijn  afzetten tegen de eigenschappen van deze producten zakt de ontroering gauw weg. De aanwezige complete voeders zullen ongetwijfeld in de voedingsstoffenbehoeften voorzien. Konijnen vinden het vaak lekker maar dit type voer draagt niet genoeg bij aan gebitsslijtage. Smakelijk voedsel dat leidt tot lange tanden. En nergens staat op de verpakking ‘voer dit product heel beperkt naast onbeperkt hooi’. Gelukkig zijn er nog knaagstenen. Vaak staat er op ‘voor knaagdieren’. Daarbij dan wel een plaatje van een konijn (geen knaagdier) want waarom zou je de consument vermoeien met veel letters en juiste informatie? Daarbij bevatten veel stenen voor konijnen schadelijke hoeveelheden calcium. Knaaghoutjes lijken een beter idee, maar waarom moet er omgerekend 20 euro per kilo kort geknipte takjes betaald worden? 

Kortom genoeg materiaal in de schappen om in alle mogelijke behoeften van het konijn te voorzien, behalve in een aantal basale. Een vermijdbare misstand. Er is kennis genoeg in de producerende en verkopende sector. Laten deze sectoren ook hun verantwoordelijkheid nemen en de onervaren dierenbezitter voorzien van de juiste informatie. Anders moet er ook voor producten voor dieren maar een keurmerk komen. Een tandje erbij mag wel als het gaat om de informatievoorziening over huisdieren.

(Bron foto: Pixabay)