Column

Laten we welzijn

Samenvatting
  • Onderwerp
    Melkveehouderij
Bekijk de bronnen
Gehesen in een iets te krappe blauwe overall keek ik diep onder de indruk om me heen. Ik durfde niet zo goed te lopen want de vloer was glibberig van de natte mest.

Grote koeien met mooie glanzende ogen keken me van een afstand nieuwsgierig aan en iedere beweging die ik maakte werd gevolgd door een meer abrupte versie van hen. Ik was als de dood dat er eentje uit zou glijden door toedoen van mij.

Ik had een kaart in mijn hand. Daar zou ik de scores opschrijven over van alles wat betrekking had op de leefomgeving van dit melkvee. De ruimte om te lopen, te rusten en te eten heeft invloed op het welzijn en het is daarom dat ik het onderzoek.

Ik telde het aantal ligboxen en zag dat er een paar bezet waren. Grote, lange lijven, maat  moderne koe, rustig herkauwend en in de verte turend tot de muur zo’n 50 cm voor hen. Ik liep in een soort onderwater slow motion achter ze langs want ook dit proces wilde ik niet verstoren. Ik lette op uiers, hakken en klauwen en dat vooral in relatie tot lengte- en breedtematen van het ligbed. Op gegeven moment liet ik me, onopvallend en een beetje angstig voor de pijn die misschien komen zou, in een lege ligbox op mijn knieën vallen. Dat viel mee en ik noteerde op mijn scorekaart een plusje bij de kwaliteit van bedding. Met natte knieën liep ik door en inspecteerde drinkbak en ventilatie en was verheugd geen damslapers te zien. Ik bedacht dat ik nog wel een minnetje bij de versheid van materiaal van bedding moest zetten.

Inmiddels bleek dat achter mij een dame van formaat, tochtig en doortastend achter mij aan was gaan sluipen. Toen ik toevallig net een beetje schuin opzij keek, zag ik haar in mijn ooghoek. Haar onderkant wel te verstaan, want ze had besloten me te bespringen. Ik schrok me wezenloos en ik perste me, opeens snel en opvallend lenig  door het voerhek. Mijn pen hield ik nog in mijn vuist geklemd, maar mijn scorekaart lag op de roostervloer. Langzaam maar gestaag werd het voortgeduwd en zwart gemaakt door de langskomende mestschuif.

Onderzoek doen naar het welzijn van onze gehouden dieren. Tegenwoordig bestaat er software om het digitaal te doen, om dieren te filmen en aan de hand daarvan te meten. Ik denk ook voor mij een hele verbetering, want zo wordt het niks….. laten we welzijn.

(Bron foto: Pixabay)