Column

O

Samenvatting
  • Onderwerp
    Diergezondheid, gezelschapsdieren
Bekijk de bronnen
“Een O?!”, zeg ik verbaasd na het zien van de resultaten van mijn dieren op één van de shows. Al snel slaat de verbazing om in teleurstelling.

Een O betekent namelijk Onvoldoende én geen punten: zéro points, Null Punkte, no points, nada, niks. Dan ook nog eens een oneervolle vermelding in de catalogus. Je kunt je weekend beter beginnen. Vervolgens weer de verbazing. Waarom een O? Wat zou er mis zijn met mijn haantje? Wat heb ik over het hoofd gezien? Of, waar heb ik niet aan gedacht? Mijn bovenkamer draait overuren.

Een Onvoldoende krijg je voor afwijkingen van de ras typische eigenschappen, de zogenaamde raskenmerken, van een dier. Een kuifhoen zonder kuif is natuurlijk geen kuifhoen, een Dorking zonder 5 tenen is geen Dorking, een Barnevelder met zwarte poten is geen Barnevelder, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een Onvoldoende krijg je óók voor zogenaamde uitsluitingsfouten. “Wat zijn dat nou weer?” hoor ik u denken. Nou, dat zijn fouten die leiden tot uitsluiting van een beoordeling, en dus kans op prijzen. Het zijn fouten, nog érger dan “ernstige fouten”, want die term bestaat namelijk ook.

Wat vindt het kippenwereldje dan zoal ernstiger dan ernstig? Allereerst de vorktand en de zijsprank, beide afwijkingen aan de kam, vervolgens ongelijke kinlellen, kleurverschil tussen de 2 ogen, en een eendevoet. Inmiddels ben ik er allemaal bekend mee, want, op de eendevoet na, ben ik op alle andere fouten al eens betrapt geweest. De lijst blijkt echter nog (veel) langer te zijn. Mijn nieuwste O is namelijk het gevolg van “te lange sporen”, met op het predicaatskaartje tussen haakjes de toevoeging: dierenwelzijn. Een korte, krachtige uitleg, voor de toekenning van het verfoeide predicaat.

Het dierenwelzijn van zowel de haan in kwestie, als dat van zijn toekomstige seks-partners, vertelde de keurmeester me in hoogsteigen persoon, is in het geding. Ik snap het wel hoor, een cowboy houdt zijn laarzen ook niet aan tijdens het bedrijven van de liefdesdaad, om over het struikelen, over je eigen kenmerken van mannelijkheid, maar niet te spreken. Ik moet toegeven, de sporen waren inderdaad vrij fors, maar ik heb de haan nooit zien struikelen en het spel der liefde mag ie momenteel van mij ook niet bedrijven ... maar ... misschien is dát wel een grotere dierenwelzijnskwestie.

Dus niet de O van Onvoldoende, maar de O van Onthouding.

(Bron foto: Pixabay)