Onderschat de intelligentie van papegaaien niet!
Onderwerp
Papegaaien
Van de ”moderne mens” dateren de eerste bevindingen vele miljoenen jaren later. De mens komt nog maar net kijken maar kinderen worden grootgebracht met de euvele arrogantie dat de mens de kroon op de schepping zou zijn vanwege onze hoge intelligentie, hoog verheven boven het dierenrijk. De gedachte dat de mens onderdeel uitmaakt van het dierenrijk is niet alleen vloeken in de kerk maar ook nog daar buiten.
Intelligentie accepteren bij dieren is nog altijd een taboe. De mens heeft moeite om te accepteren dat mensapen niet alleen intelligent zijn maar ook beschikken over emoties en cognitieve eigenschappen die als typisch menselijke worden beschouwd. Irene Pepperberg concludeert na meer dan 30 jaar onderzoek naar de intelligentie en cognitieve eigenschappen bij papegaaien dat deze vogels, met de herseninhoud van een halve walnoot, beschikken over het intelligentie niveau van kinderen van 3-5 jaar. Deze conclusies zijn zeker zo baanbrekend als de wetenschappelijke conclusies van Darwin’s evolutietheorie. Deze inzichten zetten het wereldbeeld van de mens op zijn kop.
Werken, als papegaaiengedragstherapeut, met papegaaien en met eigenaren is een interessante uitdaging. Het is confronterend om zich te realiseren dat wij moeten leren wat de papegaai al miljoenen jaren weet zonder boeken, universiteiten en computers. Een gedragsconsultatie vanwege schreeuwen, plukken of bijtgedrag gaat dus niet louter om het oplossen van de gedragsproblemen bij de papegaai maar om het zoeken naar de leemtes in onze kennis. Als eigenaren onderkennen dat het gaat om gezinstherapie, waarbij de papegaai fungeert als de therapeut die ons een spiegel voorhoudt, is de uitkomst positief. De papegaai begrijpen en zijn/haar intelligentie respecteren is de sleutel tot de oplossing.
(Bron foto: Pixabay)