Column

Ongelukkige dieren van Artis

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierentuindieren
Bekijk de bronnen
De dierentuin. Onder het genot van een ijsje en/of frietje naar allerlei exotische dieren kijken in hun gestylde stukje natuur. Wie kent het niet?

Vandaag de dag telt ons bescheiden landje maar liefst 37 dierentuinen. Het houden van exotische dieren voor publieke bezichtiging dateert van 3500 v. Chr. Ooit zaten de dieren opgesloten in kleine stalen kooien of waren ze vastgeketend aan kettingen. Anno 2012 voelen veel mensen zich niet prettig om dieren zo te bekijken, we zouden het dierenmishandeling noemen. In de loop der jaren veranderde het kijken naar een exotisch dier, in het kijken naar een exotisch dier in zijn natuurlijke omgeving… of te wel, dat de aapjes iets hebben om op te klimmen en de pinguins water hebben om in te zwemmen.

Helaas zijn er in de wereld ook nog ‘ouderwetse’ dierentuinen met veel te kleine leefruimtes en stalen kooien. Maar natuurlijk niet in Nederland want wij weten beter. De dieren zijn hier volkomen gelukkig in onze diervriendelijke dierentuinen, maar een bezoekje aan Artis vertelt een heel ander verhaal. Artis heeft een verleden van te kleine verblijven voor hun dieren. Ze werken hard aan verbeteringen maar ze zijn een dierentuin met ruimtegebrek in hartje Amsterdam. Artis bezit 900 dierensoorten op ongeveer 14 hectare, een groot verschil met Burger’s Zoo die 400 dierensoorten bezit op ongeveer 45 hectare. Veel dieren van Artis vertonen dwangneurosen, iets wat ontstaat door gebrek aan stimulatie, ze worden letterlijk gek van de gevangenschap.

Het meest hartverscheurend is de beer, die kloksgewijs rondjes blijft lopen om zijn betonnen waterbak en een vreemde beweging maakt met zijn hoofd… en wat dit nog verdrietiger maakt is dat deze zelfde beer in een filmpje op YouTube precies het zelfde deed in precies het zelfde verblijf een dik jaar geleden… dus Artis, waar blijft de vooruitgang?

Een oplossing zou kunnen zijn dat Artis de ‘gewone’ dieren die ook te vinden zijn op kinderboerderijen weg doet zodat er meer ruimte kan worden gecreëerd voor de exotische dieren. Wij Nederlanders vinden onszelf een beschaafd volk maar de levensomstandigheden van veel dieren in Artis, in onze hoofdstad, de meest toeristische plek van Nederland, bewijst het tegendeel. Als Artis zijn dieren niet kan houden zonder dat ze gek worden dan heeft Artis geen bestaansrecht. Wij hebben toch al 36 andere dierentuinen in ons kikkerlandje. Het is tijd om de realiteit te zien. Wij weten beter dan dit, wij zijn beter dan dit.

(Bron foto: Pixabay)