Column

Out-of-hokjes denken

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn
Bekijk de bronnen
“Goede afrastering voorkomt dierenleed” lees ik op de dierenwelzijnswebsite. Ik ben geprikkeld door de titel.

Ik blijk niet de enige te zijn, want het is de titel van een gelijknamig artikel dat de nummer 2 positie in de download Top 5 van de maand mei inneemt. Da’s mooi, grote kans dus dat u het al gelezen heeft. U niet? Kort samengevat, het is een artikel vol met praktische tips voor een goede (lees veilige) afrastering van de paardenweide, waarbij rekening wordt gehouden met mogelijke andere grazers.

Als kind had ik al een fascinatie voor weitjes. Ik creëerde voor mijn plastic (!) paard (of was het nou een ezel?) diverse weitjes achter in de tuin en mijn koeien (eveneens van plastic) hadden op mijn slaapkamer ook de beschikking over diverse percelen. De fase van plastic dieren heb ik inmiddels achter me gelaten. Al hoewel, als ik in de speelgoedwinkel moet zijn, kan ik het niet nalaten om stiekem even naar de plastic dieren te gaan kijken. Niet verder vertellen, hoor!

Het belang van een goede afrastering heb ik onlangs weer aan den lijve ondervonden. Maar dan vanuit een heel ander perspectief. Richt het bovenstaande artikel zich op het binnen een afrastering houden van dieren, mijn grootste zorg is juist om dieren buiten de afrastering te houden. Zo zag ik namelijk onlangs op klaarlichte dag drie ratten gezellig in mijn kippenhok zitten te smikkelen van een gratis maal (drank inbegrepen). En dat is niet goed voor mijn welzijn en dat van mijn kippen. Maar ook niet voor het welzijn van deze onuitgenodigde gasten. De gemeente heeft inmiddels namelijk mooie zwarte dozen voor hen neergezet met zacht roze gekleurd voedsel…… Het is dus beter voor iedereen dat de ratten niet in het hok kunnen komen.

Niet alleen ratten wil ik graag buiten de deur houden. Als ik op een feestje in het dorp hoor dat er vossen 200 meter van ons huis zijn gesignaleerd, wil ik opeens heel graag naar huis om mijn nachthokken nog eens aan een grondige inspectie te onderwerpen. Een schokkende foto in één van hobbydiertijdschriften met als onderschrift “Kip zonder kop: moet marter geweest zijn” stelt me ook niet echt gerust.

(Bron foto: Pixabay)