Column

Plofimago

Samenvatting
  • Onderwerp
    Pluimveehouderij
Bekijk de bronnen
Toen ik mij, lang geleden, nog aan het scholen was voor een functie in de periferie van de varkens of pluimveesector, gebruikte ik tijdens een les voorlichtingskunde de term ‘mestkuikens’.

Dat kwam mij op een kleine preek van mijn docent te staan. De term ‘mest’ koppelen aan een product bestemd om gegeten te worden zou niet bijdragen aan het afzetpotentieel. Ongevraagd voegde hij er aan toe dat vanwege de associatie met bloed en dood de term slachtkuikens ook niet erg wervend was. Vleeskuikens was in zijn ogen de imagobevorderende term. Ik denk dat hij gelijk had, het is niet voor niets dat naamgeving en naambescherming veel reclame- en advocatenbureaus bezig houdt en rijk maakt.

Een goed gekozen naam speelt een belangrijke, misschien wel doorslaggevende, rol voor het imago van een product. Dierenbeschermingsorganisaties hebben dat door. Wakker Dier, het irritante neefje binnen de familie van dit soort organisaties, heeft met de introductie van de term ‘plofkip’ een knappe zet gedaan. De dit jaar geïntroduceerde term wordt nu breed gebruikt en A-merk fabrikanten als Unox, Olvarit, Johma en Struik waren al snel bereid te verklaren dat zij de plofkip binnen afzienbare tijd zouden vervangen door de veel welzijnsvriendelijkere één-ster-kip. De overkoepelende supermarktorganisatie CBL heeft inmiddels ook laten weten dit na te streven. Daar blijft het natuurlijk niet bij. De op dit moment plaats vindende pogingen het scharrelei uit de winkelschappen te laten verdrijven door het vrije uitloop ei voorspellen al wat er in andere sectoren gaat gebeuren. Zodra één ster de norm is wordt upgrading naar twee sterren het nieuwe doel. De term plofkip is dus nog niet zo slecht gekozen, indirect is het minimaal een bommetje onder de sector.

Het is opvallend hoe gelaten de respectievelijke productiesectoren de plofkip en vergelijkbare campagnes zoals bijvoorbeeld binnenmelk actie van de WSPA lijken te ondergaan. Is het de hoop dat wanneer er niet gereageerd wordt de storm vanzelf weer overwaait? Nooit gehoord van de uitdrukking ‘wie zwijgt stemt toe’? Een beetje tegengeluid zou een professioneel georganiseerde sector niet misstaan. Waar blijven de goedgeschreven opiniestukken in de landelijke media? Ook deze website wil voor het tegengeluid de ruimte bieden, wij belichten dierenwelzijn graag van alle kanten.

(Bron foto: Pixabay)