Column

Positieflijst

Samenvatting
  • Onderwerp
    Positieflijst
Bekijk de bronnen
De Positieflijst is weer volop in het nieuws. Meer dan vijftien jaar wordt er al gesproken over een lijst met dieren die door particulieren mogen worden gehouden.

Laatste ontwikkelingen: 1) staatssecretaris Bleker gaat belangenverenigingen en particulieren enquêteren over hun opvattingen over het houden van zoogdieren en 2) de discussie over verhandeling van dieren via Marktplaats leidt tot opmerking zelfde staatssecretaris op 10 april j.l. dat ‘lijst met niet-verhandelbare dieren’ er binnen een week kan zijn.

Wat de enquête over de positieflijst betreft, dat is toch een merkwaardige actie die de lijst op korte termijn niet dichterbij brengt. We vragen pluimveehouders toch ook niet hoe wat hen betreft kippen moeten worden gehouden? Is maar de vraag of dat legbatterijverbod er dan was gekomen. En ik ben benieuwd naar die lijst met verhandelbare dieren. Want ik kan het mis hebben, maar een dier dat je verhandelt, moet voorafgaand aan die handel en bij aankomst op plek van koper toch ook worden GEHOUDEN? Die verhandelbare dieren zweven toch niet ergens in de lucht of zo? Als een lijst met verhandelbare en niet-verhandelbare dieren er in een week kan komen, waarom praten we dan al meer dan vijftien jaar over een lijst met te- houden en niet-te-houden dieren?

De lijst met verhandelbare dieren is er nu 10 dagen later nog niet en ik ben benieuwd. Ik houd het nieuws in de gaten. Van mij mag het nog een paar weken duren voor die lijst er is, maar dan wel een lijst met (niet) verhandelbare EN (niet) te houden dieren. Dus eindelijk die positieflijst. Rapporten zat inmiddels, kennis genoeg: overheid, neem je verantwoordelijkheid en hak de knoop door!!

(Bron foto: Pixabay)