Column

Roofvogels en uilen zijn niet voor de show!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Roofvogels, uilen, dierethiek
Bekijk de bronnen
Roofvogels en uilen in shows zijn producten voor vermaak geworden. Helaas vinden de meeste mensen de shows prachtig.

Het merendeel van de mensen heeft geen weet van al het leed dat er schuil gaat achter die roofvogels- en uilenshows. En die shows zijn ontelbaar. Als je op de kaart van Nederland met een rood stipje de plaatsen zou aangeven waar shows voorkomen, dan kleurt ons land geheel rood. Maar ook worden roofvogels en uilen op markten getoond. Geketend met kettingen aan paaltjes zitten ze vaak in de volle zon en krijgen mensen de gelegenheid met zo’n uil of roofvogel op de foto te gaan.

De ouderwetse valkenier, die niet meer dan twee vogels hield om de beesten optimaal te kunnen verzorgen, bestaat allang niet meer. Bekend zijn valkeniers die 60 tot 80 roofvogels en uilen in gevangenschap hebben voor demonstaties. Nooit meer zullen deze vogels in vrijheid kunnen vliegen. De enige keer dat deze gevangen vogels hun vleugels mogen uitslaan is na een lange rit in een auto om ergens in Nederland een vliegshow te geven. De roofvogel of uil die moet optreden wordt bovendien hongerig gehouden en krijgt pas na het opvoeren van zijn act een vleeshapje van de baas. De vogels moeten drommen mensen van dichtbij tolereren, terwijl de vogels zich in de vrije natuur verre houden van mensen. Dierenwelzijn is dus ver te zoeken voor de showvogels.

Uit onderzoek van Vogelbescherming Nederland blijkt de educatie van de roofvogel- en uilenshows nul te zijn en de shows met roofvogels en uilen zijn dan ook louter commercieel vermaak. De shows hebben niets van doen met het natuurlijke leven van de roofvogels en uilen die geshowd worden. Derhalve verdienen showhouders onder het mom van educatie goud geld aan dierenleed. Hoe lang zal dit dierenleed voor vermaak nog mogen duren? Ik hoop dat de politiek zich sterk zal maken voor een verbod op roofvogels- en uilenshows.

(Bron foto: Pixabay)