Column

Silicon Valley

Samenvatting
  • Onderwerp
    Vleesvervangers, dierethiek, productiedieren
Bekijk de bronnen
Amerikaanse en Chinese bedrijven hebben de wereld aardig verdeeld. Amerika beheerst het internet en de software en China de productie van materiële zaken van zaklantaarns tot iPhones.

Maar bedrijven als Apple en Google breiden uit en zijn al ver gevorderd met het ontwikkelen van zelfbesturende auto’s en drones. Ze hebben enorme financiële reserves en beheersen de marketing van producten en diensten als geen ander. Europa wordt door dit soort snelle groeiers beschouwd als een museum, een continent in aftakeling. Daar konden ze wel eens gelijk in hebben als we bijvoorbeeld kijken naar de varkenssector. Varkensboeren beconcurreren elkaar met zo
goedkoop mogelijke productiemethoden, nog harder werken, nog sneller groeiende varkens en varkens die steeds meer biggen produceren. Op de vierkante centimeter en drie cijfers achter de komma, zijn de varkensboeren buitengewoon creatief en ondernemend. Maar dat zegt macro-economisch niets. Je kunt het als eenzame varkensboer nog zo goed doen, als je het op moet nemen tegen wereldomvattende bedrijven, dan delf je het onderspit.

Inmiddels dreigt een nieuw gevaar voor de veesector. Mijn voorspelling? Binnen tien jaar hebben vleesvervangers een groot deel van de bulkproducten zoals hamburgers, kipnuggets, fabrieksham, zuivel en verwerkte eieren vervangen. Die ontwikkeling komt helaas niet uit Nederland maar uit Silicon Valley. Eind 2014 werd bekend dat Bill Gates een project van Impossible Foods, gevestigd in Redwood City, Silicon Valley, heeft gefinancierd. Impossible Foods is er in geslaagd om de typische smaak van bloed, die het kenmerk is van rood vlees, na te maken. De hamburger kost volgens de Wall Street Journal nu nog $20 per stuk, maar dat zal snel minder worden.

Muufri, een andere startup uit Silicon Valley, heeft de chemische structuur van melk ontrafeld. Volgens Muufri heeft melk een relatief simpele structuur en kan er met genetisch gemodificeerde gistcellen met het DNA van koeien heel goed een lactosevrije melk gemaakt worden. De voordelen zijn evident: koeien stoten methaangas uit, een broeikasgas dat 20 maal sterker is dan CO2. Daarnaast is voor melk die niet van koeien afkomstig is veel minder land, water en energie nodig. Bovendien is er een grote markt voor lactosevrije melk, vanwege het toenemende aantal mensen met lactose-intolerantie die nu geen zuivel nuttigen.

Symbolisch is de stap van Nederland om 80 miljoen in een paar Rembrandts te stoppen en niet in bijvoorbeeld de ontwikkeling van innovatieve vleesvervangers. We willen kennelijk echt een museum worden!

Zie ook een uitgebreid artikel over dit onderwerp.

(Bron foto: Pixabay)