Column

Training is veel meer dan het aanleren van kunstjes 

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierentuinen, training
Bekijk de bronnen
Als ik kijk naar een aantal jaren geleden werden de dieren alleen maar gevoerd, meer niet. Het enige wat de dieren vaak deden was in een te klein en saai hok op en neer lopen.

Het was voor een dierentuin heel normaal om zoveel mogelijk verschillende dieren te hebben. Het maakte niet uit in wat voor verblijf ze zaten. Tegenwoordig kijken bezoekers van dierentuinen steeds kritischer naar het welzijn van de dieren. Zo vindt men het zielig om dieren in een klein hok te zien. Omdat bezoekers steeds kritischer worden, wordt er ook steeds meer gedaan met de dieren en de verblijven. Naar mijn mening is dit een goede ontwikkeling. Maar de dierentuinen zijn er nog niet. Zo is er blijvende aandacht nodig voor verrijking van verblijven, om stereotyp gedrag zoals doelloos heen en weer lopen te verminderen. Interessant zijn met name speeltjes met daarin het voedsel verstopt. Hierdoor wordt het voor de dieren een uitdaging om hun voedsel te vinden. Zo kan voedsel verstopt worden in tonnetjes, ballen, ijs, etc.

Daarnaast is het trainen van dieren een belangrijk aandachtspunt. Tot voor kort wilden dierentuinen niets weten over training. Ze associeerden dit met het aanleren van kunstjes, zoals in een circus. Gelukkig is dit beeld over training verbeterd. Parken zien er steeds meer in om dieren te (laten) trainen. Hierdoor kunnen dieren bijvoorbeeld makkelijker onderzocht en verzorgd worden, waarmee stress wordt verminderd. Vroeger werden hiervoor de gekste kapriolen uitgehaald door de verzorgers,  waardoor er veel stress bij de dieren ontstond. De kans was zelfs aanzienlijk dat een dier dit niet overleefde.

Af en toe hoor je nog wel eens van een dierenverzorger dat ze geen tijd hebben om te trainen. Maar ook het gecontroleerd naar binnen halen van dieren is een vorm van training, en is dit niet handig dan? Ik vind dat als je tijd hebt om te voeren, dan heb je ook tijd om te trainen. Hiermee houd je de dieren ook mentaal bezig. Een training hoeft helemaal niet lang te duren. Het is zelfs beter om niet lang te trainen. Dieren vinden het leuk om bezig te zijn en nieuwe dingen te leren. Uit ervaring weet ik dat een dier na een training zelf op een ander moment verder gaat met oefenen. Wel zal het ene dier het leuker vinden om getraind te worden dan het andere dier.

(Bron foto: Pixabay)