Column

Triple P: poezen, passie én professionaliteit

Samenvatting
  • Onderwerp
    Katten, diergedrag, gezelschapsdieren
Bekijk de bronnen
Puur toeval. Een pareltje in de poezenzorg die ik jullie niet wil onthouden. Als lid van de Raad voor Dierenaangelegenheden – bezocht ik recent de zwerfkattenopvang van Stichting Zwerfkatten Rijnmond (SZR).

De passie waarmee deze Stichting zich inzet voor zwerfkatten is verbluffend. Maar wat echt indruk op mij maakte was de professionaliteit. Voor een effectieve aanpak van het zwerfkattenprobleem is een combi van passie en professionaliteit een must. Krolse katten lusten er namelijk wel pap van. Vijf vruchtbare zwerfpoezen zorgen in drie jaar tijd voor een omvangrijk nageslacht van honderden dieren. Pas door de bijl professioneel en permanent aan de wortel van die voortplantingsdriften te leggen, worden de zwervers in aantal beperkt. Dat hadden ze daar in Rijnmond goed begrepen. Gemiddeld vangt SZR jaarlijks 1500 katten van de straat. En dat al meer dan 10 jaar lang.

Volwassen dieren worden gecastreerd, gevaccineerd tegen katten- en niesziekte, ontwormd en luis- en vlooienvrij weer teruggeplaatst op de vangplek. Dit omdat in Vogelaarwijken zwerfkatten ook een sociale functie vervullen. Voor sommige bewoners heeft de verzorging van deze verschoppelingen direct met zingeving te maken. En bovendien wordt zo voorkomen dat er plekken open vallen die in de regel razendsnel door nieuwe uit huis geplaatste poezen worden ingevuld.Waarmee de kittenkraan weer gaat lekken. Zwerfkittens worden door SZR gesocialiseerd en ter adoptie aangeboden. De adoptieprijs is inclusief castratie.

Nieuwbakken eigenaren worden zo nodig nagebeld om de castratie op de juiste leeftijd uit te kunnen voeren. Nadruppelen wordt daarmee voorkomen en reeds gecastreerde katten worden uitwendig gemerkt met een missend puntje oor. Wie denkt dat zoveel kattendrukte in dit opvangcentrum regelmatig leidt tot omvangrijke uitbraken van besmettelijke kattenziektes, slaat de plank volledig mis. Hygiëne gaat onverbiddelijk voor kattenknuffelromantiek. Eén enkele uitbraak van kattenziekte in slechts één deel van de opvang bewijst dat de aanpak werkt.

‘Take-home message’: Passie is goed, maar niet zonder professionaliteit. Dat geldt overigens voor iedere vorm van dierhouderij!

(Bron foto: Pixabay)