Column

Vrijheid of veiligheid?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Pluimvee, dierethiek, diergezondheid
Bekijk de bronnen
Hoor ik het nou goed? Zijn dat mijn kippen? Ik stop met typen. En luister nogmaals aandachtig naar het geluid dat ik buiten meen waar te nemen.

De bevestiging. Ik hoor mijn kippen luidkeels kakelen. Gebeurt wel eens vaker. Meestal een schrikreactie naar aanleiding van een vrachtwagen die hard voorbij komt of een kat die door de tuin loopt. Desondanks besluit ik toch maar even polshoogte te gaan nemen. Het lijkt wel alsof het gesneeuwd heeft. Het grasveld ligt vol met witte veren. Lichte paniek slaat toe. Ik loop verder en schrik van iets dat van achter een struik tevoorschijn komt en wegvliegt.

Een roofvogel verlaat op dat moment met grote snelheid mijn achtertuin, zijn prooi achterlatend. Je hoeft geen kenner van de vijf vrijheden te zijn om te weten dat het met het welzijn van mijn kip niet best gesteld is. Ik besluit in te grijpen.

Ik laat mijn kippen regelmatig in de tuin los lopen. Leuk voor ze dacht ik. Hebben ze meer ruimte, en kunnen ze lekker van allerlei wormpjes, zaden, en wat de tuin al niet meer te bieden heeft, genieten. Een echte verrijkte omgeving, goed voor hun welzijn, dacht ik. Dacht ik, want nu dénk ik, er toch even anders over.

Moet ik nu voortaan mijn kippen hun uitje naar de Hof van Eden ontzeggen? Of moet ik op de koop toenemen, dat ik zo nu en dan een bijdrage in natura lever aan wildlife Nederland?

(Bron foto: Pixabay)