Column

Week van het Huisdier

Samenvatting
  • Onderwerp
    Huisdieren
Bekijk de bronnen
Huisdieren zijn weekmakers. Wie smelt nu niet bij de ronde kopjes, grote ogen en satijnzachte velletjes waarmee veel huisdieren standaard zijn uitgerust? Horden marketeers zouden graag een lichaamsdeel willen afstaan in ruil voor het vermogen een product met vergelijkbare aantrekkingskracht te ontwerpen.

Kinderen vallen ook als een blok voor vooral kleine en aandoenlijke huisdieren. Konijntjes, puppies, jonge katjes en cavia’s vallen allemaal in deze categorie.

Die voorkeur is natuurlijk onze eigen schuld. Warm uit de baarmoeder overspoelen we onze jonggeborenen met schattige knuffels. Een paar maanden later beginnen we met plaatjesboekjes over schattige dieren, gevolgd door leesboeken met alweer dat thema en bij mooi weer is slepen we ze naar de kinderboerderij waar het krioelt van het schattige spul. Onvermijdelijk komt dan de vraag van je kind naar een eigen huisdier. Gezien het aantal huisdieren in Nederlandse gezinnen is de kans groot dat u zwicht. En dan heeft uw kind iets om zijn of haar liefde op bot te vieren. Kinderen doen dat door te knuffelen. En dat is natuurlijk een aandoenlijk gezicht. Welke ouders worden nou niet week als ze hun spruit Flappie of Joris liefdevol in de armen geklemd zien houden.

Maar laten we het nou eens vanuit het perspectief van Flappie bekijken. Hoe leuk is het als je op een ongelegen moment door zweterige kinderhandjes uit je vertrouwde omgeving wordt opgetild? Met een beetje pech omklemmen de handjes de luchtpijp of anders wel de buikholte. Vervolgens wordt je stevig tegen een beweeglijk kinderlijf gedrukt. Als het tegenzit zijn er nog andere kinderen die je willen vastklemmen en op een echte topdag wordt er ook nog ruzie om je gemaakt.

Kortom, knuffelen is misschien wel leuk maar niet voor dieren. Het is daarom nodig dat het LICG in hun dierenbijsluiters de rare indeling in knuffeldieren en kijkdieren per omgaande afschaft. Verantwoord dieren houden betekent geven wat aansluit bij hun behoeften. En knuffelen is zeker niet hun behoefte. Kijken mag, adequaat verzorgen moet. Maar, zullen veel ouders denken, "dat verzorgen komt dan wel mooi op ons neer want dat kun je jonge kinderen niet zomaar toevertrouwen. En alleen kijken is ook niet echt leuk op den duur. Laten we daarom voorlopig maar afzien van de aanschaf". Dat lijkt mij nou een verstandige en diervriendelijke gedachte in de Week van het Huisdier.

(Bron foto: Pixabay)