Column

Welzijn???

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierenwelzijn
Bekijk de bronnen
Dierenwelzijn staat al tientallen jaren op verschillende agenda’s. Veel onderzoek is en wordt gedaan naar het welzijn van dieren in de intensieve dierhouderij. De vijf vrijheden van dieren is een bekende definitie van welzijn.

Bij de eerste 4 “vrijheden” wordt er vanuit gegaan dat het welzijn is gewaarborgd als er geen honger, dorst, kou, pijn angst, ziekte en stress is. Dat betekent dat het met het welzijn van een crimineel in de gevangenis of een gezonde bejaarde in een bejaardentehuis heel goed gesteld zou zijn. Tegelijkertijd weet iedereen dat een gevulde maag en niet ziek zijn niet betekent dat het met “het welzijn” wel goed zit. De wachtlijsten bij de psychiaters zijn veelzeggend.

Het vijfde kenmerk van welzijn maakt het begrip welzijn plotseling tot een ander verhaal. De mate waarin het individu keuzemogelijkheden heeft om normaal/ natuurlijk gedrag te vertonen, zijn steeds belangrijker geworden bij het beoordelen van het welzijn. Het varken moet kunnen wroeten, de kip moet een stofbad kunnen nemen, de hazewindhond moet kunnen rennen enzovoort. Zonder deze keuzemogelijkheden ontwikkelen zich gedragsproblemen, al dan niet gepaard aan fysieke problemen. Het principe van een gevangenisstraf is dat het welzijn van de gevangene bewust wordt aangetast omdat deze beperkt wordt in zijn/haar keuzemogelijkheden. Dat is de echte straf.

Dieren in gevangenschap hebben geen strafblad maar de belangrijkste facetten van het welzijn worden door dierhouders en dierenliefhebbers veelal verwaarloosd. Bij de keuzemogelijkheden behoort ook de mogelijkheid/kans om de intelligentie te ontwikkelen en te uiten/demonstreren. Niet serieus genomen worden op het gebied van de intelligentie is oorzaak van gedragsproblemen zoals apathie, agressiviteit en zelfmutilatie. Op basis van dit facet is het welzijn van het gemiddelde schoothondje niet gewaarborgd.

Als het gaat om welzijn, staat de wereld vaak op zijn kop en blijkt recht zeer krom te zijn.

(Bron foto: Pixabay)