Column

Wie ben ik?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Dierethiek
Bekijk de bronnen
Wie ben ik? Stelt u zich deze vraag wel eens? Bij het gelijknamige SBS6-programma wordt ze in ieder geval regelmatig gesteld. In dit, ik citeer de website, “humoristisch” tv-programma strijden 2 teams tegen elkaar. Waarom? Welnu, dat laat de website helaas in het midden. Om de eer vermoed ik of misschien als opvulling voor tussen de reclameblokken. Oh, u kent het programma niet? Ok, dan even een korte uitleg.

Op basis van cryptische en hilarische omschrijvingen, gegeven door de leden van het ene panel (o.l.v. Gerard Joling), moeten de leden van het andere panel (o.l.v. Patty Brard) raden wie ze zijn? Weten ze dat dan niet? Nou nee. En dit komt niet omdat ze geen zelfkennis hebben, maar gewoon omdat het bordje waarop staat wie zezelf “zijn” achterstevoren staat.

Ik wil “Wie ben ik?” wat eenvoudiger met u spelen, geen cryptische omschrijvingen, geen bordjes achterstevoren, maar helaas valt er ook geen eer te behalen en zeker geen humor a la Geer & Goor te beleven. Het wordt een serieuze aangelegenheid.

Opgelet!

Ik geef u eerst 5 verschillende opties en stel daarna de vraag.

Optie 1: De mens is het absolute middelpunt. Het dier is een middel om een doel te bereiken.

Optie 2: De mens is superieur. Het dier is een levend wezen maar staat volledig ten dienste van de mens.

Optie 3: De mens is beheerder. Het dier is een levend wezen en dient als zodanig behandeld te worden, onafhankelijk van het doel dat het dier voor de mens heeft.

Optie 4: De mens staat naast het dier. Het doel voor de mens mag niet ten koste van het dier gaan.

Optie 5: De mens is een deel van het geheel. Het gebruik van dieren voor menselijke doelen is onrechtmatig.

De vraag die u nu zichzelf moet stellen, luidt, en jawel: Wie ben ik?

Hebt u uw keuze gemaakt? U mag er even overdenken hoor.... Mooi, u hebt inmiddels een keuze gemaakt. Zegt u het maar. U kunt hieronder het antwoord geven als u wilt.
“Optie x“ 
Dank u wel voor het antwoord. 
Oh, u wilt het goede antwoord weten? Uh...ik moet u iets bekennen...tja... hoe zal ik het zeggen...de metafoor met het programma klopt niet helemaal. Sorry, in dit geval staat het antwoord niet op een bordje. Maar u weet nu wel wie u bent. Toch?

(Bron foto: Pixabay)