Column

Wilde dieren in het circus: middeleeuws vermaak!

Samenvatting
  • Onderwerp
    Circusdieren
Bekijk de bronnen
De rechter heeft gesproken: de Nederlandse gemeenten mogen het optreden van wilde dieren in circussen niet verbieden.

Opmerkelijk als je bedenkt dat vele landen op regeringsniveau dit middeleeuwse gedoe verbieden, dat honderden gemeenten in Engeland de circussen de wacht aanzeggen en dat er in Duitsland elke week meer gemeenten dit ook verbieden. Deze uitspraak was te verwachten. Minister Gerda Verburg is tegen een verbod. De Tweede Kamer heeft nauwelijks interesse in het onderwerp. In de periode vóór de uitspraak liepen de emoties hoog op. Vooral in Alphen aan den Rijn (één van de gemeenten waar een verbod gold) waar een opstandige circusdirecteur provocerende uitspraken deed (“ik heb met dit verbod niets te maken”).

Sprekende over dierenwelzijn, is Nederland een vreemd land. Het produceren van foie gras is verboden, maar het mag wel op de menukaart. Productie van cosmetica met gebruik van proefdieren is verboden, maar verkoop in de winkel is toegestaan. Tachtig procent van de Nederlanders wil geen bontjas zien, maar het fokken van nertsen is geen probleem. Halfslachtigheid die voelbaar is in ons nationale parlement.

In de middeleeuwen spijkerde men honden en katten tegen schuttingen. Als de dieren dan kermden, werd gedacht dat ze geen gevoel hadden in hun vacht, maar dat omdat ze die situatie niet zo prettig vonden. Nog geen tien jaar geleden dachten wij dat vissen geen pijn konden voelen… En nog steeds denken velen dat tijgers, leeuwen en olifanten het optreden in een circus “leuk” vinden. Daarbij: ze krijgen toch goed te eten? En ze zitten toch in verwarmde hokken van twee bij vier meter. Dat is toch leuk…?

Het wordt tijd dat Nederland wakker wordt, net zoals men al jaren geleden wakker werd in België, Oostenrijk en nog zoveel landen waar optredens in circussen niet meer worden getolereerd. Het laten optreden van tijgers, leeuwen, olifanten en andere wilde dieren is middeleeuws. En daar is geen speld tussen te krijgen!

(Bron foto: Pixabay)