Column

Zet dierenwelzijn centraal in kringlooplandbouw

Samenvatting
  • Onderwerp
    Kringlooplandbouw, dierethiek, productiedieren
Bekijk de bronnen
De emoties liepen hoog op toen activisten enkele weken geleden een varkensstal in Boxtel bezetten. Dierenwelzijn houdt de gemoederen flink bezig.

"Hoog tijd om bij de overgang naar de kringlooplandbouw, die Landbouwminister Schouten voorstaat, zorgvuldig omgaan met dieren helemaal bovenaan de agenda te zetten." Dit zegt Jan Staman, voorzitter van de Raad voor Dieraangelegenheden (RDA), in een opiniestuk.

Outline van het opiniestuk:

Het valt niet te ontkennen: dieren hebben in de veehouderij over de hele linie de afgelopen decennia in Nederland een beter leven gekregen. En toch, ondanks al die verbeteringen, blijft bij het Nederlandse publiek het welzijn van productiedieren steken op een mager zesje. En we zien dierenactivisten steeds vaker het erf van boeren op gaan en in stallen inbreken, zoals onlangs in Boxtel. Aan de andere kant verbitterde boeren die tegenwerpen dat ze ons van goed, goedkoop en veilig eten voorzien met de laagste ecologische voetafdruk ter wereld, mèt respect voor de dieren....

Partijen moeten met elkaar in gesprek om vooruitgang kunnen boeken. Nu is het daarom het moment om in een overgang naar een kringlooplandbouw, dierenwelzijn helemaal bovenaan de agenda te zetten.

Volledige opiniestuk:

Het volledige opiniestuk van Jan Staman kun je lezen op de website van de RDA: Jan Staman: Zet dierenwelzijn centraal in de overgang naar kringlooplandbouw

(Bron foto: Pixabay)