Column

Zijn koeien in de wei blij?

Samenvatting
  • Onderwerp
    Melkvee, weidegang, diergedrag
Bekijk de bronnen
Als koeien rennend en springend de weide ingaan zonder dat er een roofdier achter ze aan zit kunnen we er in de regel vanuit gaan dat het iets positiefs met ze doet. Onderzoek toont aan dat aan uiterlijke kenmerken af te lezen is hoe dieren zich voelen.

Koeien kunnen inderdaad blij zijn om in menselijke termen te spreken. Ze steken elkaar als het ware aan. Als een koe gaat rennen en springen dan gaan andere koeien dat vaak ook doen. Er is bewijs dat dieren emoties van elkaar overnemen en dat is het sterkst onder familieleden en vrienden zowel in positieve als negatieve zin. Als ze uit elkaar worden gehaald kan dat ook stress opleveren bijvoorbeeld. Of wij hiermee het gedrag van koeien vermenselijken is een goede vraag. Misschien kunnen we beter zeggen dat de koe zich in een positief emotionele staat bevindt en dat de onderbouwing daarvan is dat de koe de kenmerken vertoont die daarbij horen. Het gevaar met vermenselijken is dat we vaak onbedoeld eigenschappen en behoeften toekennen aan dieren die ze niet bezitten. De ideale temperatuur voor een koe is bijvoorbeeld anders dan voor de mens.

Om de vraag te beantwoorden of het belangrijk is voor koeien om de wei in te gaan: ja, als het klimaat goed is (voor de koe), het dier vrijwillig naar buiten gaat, over beschutting beschikt als het te warm of te koud en weer naar binnen kan als het buiten niet meer fijn is. Het mooie is dat we deze vragen ook gewoon aan koeien zelf kunnen stellen. Geef ze opties en wacht af wat ze kiezen. Zet de staldeur open richting de weide en kijk of koeien naar buiten gaan of niet. En ook of ze weer naar binnen komen als het slecht weer wordt. Het is wel belangrijk zorgvuldig om te gaan met het interpreteren van keuzes van dieren. Als een koe naar buiten gaat omdat het binnen onrustig is en er agressieve soortgenoten zijn dan betekent dit iets anders dan wanneer een koe naar buiten gaat omdat het buiten aangenaam is.

Het weideseizoen is weer begonnen dus ga erop uit, de natuur in, langs weilanden fietsen en wandelen. Voel, ruik, proef het voorjaar en geniet van de koeien in de wei want dat maakt ons mensen blij.

(Bron foto: Pixabay)