De geschiedenis van het varken gaat terug naar de eerste boeren die wilde zwijnen gingen houden. Ongeveer 6.000 jaar vóór Christus zouden in Iran en Irak de eerste varkens uit zwijnen zijn gedomesticeerd. De hedendaagse kip is ontstaan uit vier wilde rassen. Het Bankivahoen uit Zuid-Oost Azie is hiervan de belangrijkste.
Dossier
Historische ontwikkeling veehouderij
In drie films wordt een overzicht gegeven van de historische ontwikkeling van belangrijke voedselproducerende sectoren: varkenshouderij, pluimveehouderij en aquacultuur. Deze films zijn een inleiding op het ontstaan van de betreffende sector en hoe de aandacht voor dierenwelzijn hier invloed op heeft (gehad).

Inleiding
Bekijk de video: Historische ontwikkeling varkenshouderij
Ontwikkeling varkenshouderij met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling varkenshouderij
Het varken is altijd een vaste bewoner van boerenbedrijven geweest. Varkens waren natuurlijk leveranciers van spek en vlees, maar ze ploegden ook de akkers om, zorgden voor bemesting en ze verwerkten ook afval van de boerderij. Na de Tweede Wereldoorlog werd de varkenshouderij enorm geïndustrialiseerd: schaalvergroting, mechanisatie, en specialisatie werden gestimuleerd.
Bekijk de video: Historische ontwikkeling pluimveehouderij
Ontwikkeling pluimveehouderij met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling pluimveehouderij
Vanaf 1.500 vóór Christus verspreidde het hoen zich door heel Zuid-Oost Azië, China en Japan. In Noordwest Europa is de kip vermoedelijk rond 200 voor Christus geïntroduceerd door de Grieken en Romeinen. In de jaren ’50 van de vorige eeuw werd in Nederland op grote schaal geïnvesteerd in innovaties en verschenen de grote broedmachines en de eerste volautomatische legbatterijen. Ook kwamen begin jaren ’50 verschillende ‘merken’ hybride kippen - kruisingen van zuivere lijnen of rassen - op de markt. Hieruit ontstonden de hoogproductieve leghennen en vleeskuikens.
Bekijk de video: Historische ontwikkeling aquacultuur
Ontwikkeling aquacultuur met focus op dierenwelzijn
Dierenwelzijn
Historische ontwikkeling aquacultuur
Tot enkele tientallen jaren geleden vond aquacultuur bijna uitsluitend plaats in vijvers met een relatief lage visdichtheid. Aquacultuur is nu wereldwijd de snelst groeiende voedselproducerende sector, en wordt zowel op land, in vijver- en recirculatiesystemen, als in binnenwateren en op zee bedreven. In Nederland worden vooral soorten als meerval en paling met succes gekweekt. Maar ook soorten als tarbot, zeebaars, snoekbaars, en steur. Met kingfish en tong wordt ervaring opgedaan.
Contact
Reageren op dit dossier, of heb je andere vragen over Historische ontwikkeling veehouderij? Laat een reactie achter of neem contact op.