- Burgerlijk Wetboek: regelt dat de eigenaar van een hond aansprakelijk is voor de aangerichte schade artikel (6:179).
- Wetboek van Strafrecht: artikel 425 (aanhitsen, niet terughouden en onschadelijk houden) en artikel 300 (mishandeling en letsel). Honden kunnen in beslag worden genomen en eventueel worden onderworpen aan een risico-assessment (o.a. gedragstest) door een door RVO aangewezen partij.
- Wet Dieren: artikelen 2.1 (dierenmishandeling), 2.6 (fokken van dieren), 2.7 (handel in dieren), 2.14 (verbod op dierengevechten), 2.15 (wedstrijden met dieren), en 5.13 (bevoegdheden burgemeester).
Maatregelen waar de Rijksoverheid anno 2020 aan werkt zijn:
- Een fok- en importverbod voor hoog-risico honden.
- Een landelijk registratiesysteem voor bijtincidenten: Na een pilot met TRIAS door politie en gemeenten in 2018 is door het Ministerie besloten verder te gaan met een ander beproefd systeem BRS (Boa Registratie Systeem) ontwikkeld door NatuurNetwerk BV. Op dit moment is dat systeem in ontwikkeling: “overlast honden”.
- Een wetenschappelijk onderbouwde lijst van karakteristieken op grond waarvan kan worden bepaald of sprake is van een hond met een potentieel risico (onafhankelijk van ras, i.t.t. eerdere wetgeving (Regeling Agressieve Dieren)).
- Een meldpunt voor elke gemeente waar gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters gemeld zou kunnen worden.
- Een meldpunt voor elke gemeente waar gevaarlijk gedrag van honden of hinderlijk gedrag van hondenbezitters gemeld zou kunnen worden.